Новата седмица започва с очакване за ново правителство. Днес до края на деня трябва да бъдат направени последните корекции в програмната декларация, около която се обединиха ГЕРБ и Реформаторския блок след вчерашните преговори.

В документа са посочени 20 основни приоритета. Очаква се послединте детайли да бъдат готови днес, след което документът ще бъде подписан. Предстои двете формации се споразумеят за състава на бъдещия кабинет и секторите, по които всеки ще носи отговорност.

От Реформаторския блок ще са готови с имената на кандидатите за министри до вторник.

Междувременно продължават политическите консултации при президента. Днес дръжавният глава ще се срещне с парламентарните групи "Български демократичен център" и „Патриотичен фронт". Росен Плевнелиев ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, както и приоритетите на 43-ото Народно събрание.

В петък първите разговори бяха с представители на АБВ. Срещата с „Атака” бе отменена, защото националистите не пожелаха да вземат участие. Според Конституцията президентът трябва да проведе консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.