Невъзможността да се съставено правителство след предсрочните парламентарни избори не е добър сценарий за страната ни, затова е необходимо по-широко участие в предстоящия парламентарен вот, заяви президентът Росен Плевнелиев, при приемането на представители на Предизборната мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Държавният глава предупреди, че има риск от риск от нова дестабилизация и делегитимация на следващия парламент ако не се състави кабинет и изрази надежда за висока избирателна активност на вота на 12 май. По думите му следващото Народно събрание трябва да заработи възможно най-бързо, за да има работещ парламент, който да стартира спешни мерки за излизане от кризата и да приемане антимонополното законодателство.

Плевнелиев открои усещането у гражданите за липса на политическо представителство, силната конфронтация между политическите сили, недоверието между тях, както и икономически и социални мотиви, като причини за общественото недоволството и за политическата криза в страната след оставката на кабинета "Борисов".

Президентът коментира създаването на Граждански борд за свободни и честни избори, който вчера проведе първото си заседание, като стъпка за по-добър диалог и координация на изборния процес. Той трябва да посочи и потенциални проблеми, които да намерят своите решения, подчерта той.

Държавният глава увери представителите на проучвателната мисия на ПАСЕ, че ще получат пълна институционална подкрепа за работата си у нас по време на изборите. Очаква се делегацията за наблюдение на парламентарните избори в България да се състои от 21 членове, трима заместници и Секретариат от трима души, под ръководството на Андреас Грос, председател на групата на социалистите в ПАСЕ.

Делегацията ще се срещне с премира Марин Райков, с председателя на Централната избирателна комисия, с представители на парламентарните групи в 41-вото НС, както и с регистрираните за участие в предсрочните парламентарни избори политически партии и коалиции.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС