„Нещастен опит за дубликат” и „нероден Петко” – така Волен Сидеров определи новата националистическа партия, която ще бъде учредена в неделя от евродепутата Димитър Стоянов и от петима независими народни представители, напуснали редиците на „Атака”.

В парламента Сидеров отрече част от общинските структури на партията му да са изразявали готовност да се отцепят и да подкрепят новото начинание. Тази информация, която се появи в публичното пространство в сряда, бе потвърдена днес от учредителя на новата партия Димитър Стоянов пред bTV.

"Нито една общинска структура до момента не е заявила желание да се отделя от "Атака" и да отива към друга формация. Нито членовете на партията, нито симпатизантите й ще се подлъжат по нещо, което е всъщност нищо", каза Волен Сидеров, допълвайки, че предатели и ренегати не могат да създадат нищо ново.

В отговор на репортерски въпрос дали партията му ще влезе в следващия парламент Сидеров увери, че това е сигурно. "Атака" си е "Атака" и никой не може нито да я заличи, нито да я дублира", заяви той.

На среща с президента

След като даде да се разбере, че вярва в светло политическо бъдеще за партията си, Волен Сидеров се отправи към „Дондуков” 2, където стисна ръце с президента Росен Плевнелиев в рамките на инициирания от него месец на политически консултации.

Пред държавния глава лидерът на „Атака” постави най-наболелите според него проблеми за България. Сред тях, оказа се, е и името на най-високия планински връх в страната ни – Мусала. Сидеров и съпартийците му поискаха името да бъде сменено, тъй като то е с турско-мюсюлмански произход.

Това е въпрос на национална идентичност и на национално достойнство. "Атака" предлага да има дискусия за ново име на планинския, като предложението на партията е той да се казва Св. Иван Рилски.

Държавният глава коментира, че има комисия, която се занимава с преименуването на обекти. Тя дефинира своите правила и ще се произнесе по всеки казус, който бъде поставен, а след това той ще взима решение.

Сред дискутираните теми в президентството бе и състоянието на икономиката, както и повишаването на заетостта у нас.

Според "Атака" решение на въпроса с финансирането на задълженията на България в началото на 2013 г. може да се търси в добрата комбинация между емитиране на външен дълг и консервативно управление на фискалния резерв.

„България трябва да се фокусира върху подкрепа на инвестициите, но инвестиции не в молове, а в технологии и в реални работни места, свързани с технологии и иновативни индустрии”, изтъкнаха още депутатите от „Атака” по отношение на икономиката. И не пропуснаха да изложат пред Плевнелиев вижданията си как минималната заплата да бъде 1000 лв., а минималната пенсия - 500 лв. Така щяло да се стимулира потреблението, а оттам да се развие и цялата икономика.

Със срещата между Плевнелиев и "Атака" приключва "месецът на политическите консултации". Прердстои държавният глава да направи обръщение в Народното събрание, в което да обобщи приоритетите от консултациите за 2012 г. и търсенето на решения по
тях.