Нападките са системен удар на управляващите към определени личности от държавата и участници в обществено-политическия живот на страната. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти ежедневните нападки и протести срещу президента Росен Плевнелиев.

Според бившия вътрешен министър, който е на двудневна обиколка в Смолянско, отношението на управляващите към държавния глава е тенденциозно.

„Атаките са с подобен интензитет и с подобна сила, каквато бе упражнена и спрямо мен и не спират и към настоящия момент. Така че погледнете внимателно да видите ситуацията и събитията, които са провокирали тези атаки и ще намерите допирни точки на всичко това, което се случва в момента”, каза Цветанов.

Той бил напълно убеден, че Плевнелиев е президент на всички българи и човек с изключително важна позиция, която можела да доведе до развитието на демократичните процеси в страната. „И някой, че иска да затвори устата му дори и със законодателни промени, които са за отнемане на негови функции и неговите компетентности - това също е в ущърб, и смятам, че разумът трябва да надделее дори и в тези, които днес правят поредица от грешки – Тройната коалиция”, допълни още вторият по важност човек в ГЕРБ.

За съмненията около катастрофата, при която загина разследващият оборудвания с подслушвателна техника „Крайслер” в случая „Цветановгейт”, ексминистърът определи спекулациите като „толкова несериозни, че дори не си заслужават да се коментират”. По думите му това е много нелепа ситуация, един тежък пътен инцидент и е много несериозно да се правят внушения.

Цветанов подчерта, че през есента може да бъде внесен вот на недоверие към управлението на Тройната коалиция. „Но това, което категорично ще правят депутатите от ГЕРБ, като най-голямата опозиционна партия в момента, е да участват в работата на всички комисии в парламента, защото са били приети много безобразия”. Цветанов визира най-вече Закона за ДАНС и актуализацията на бюджета.