Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Това обяви бившият регионален министър Лиляна Павлова на пресконференция, уточнявайки, че това ще е тема още на първото заседание на парламентарната група.

„Имаме усещане, че протестите ще се усилят и сме категорично за предсрочни избори. Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме внесени много законопроекти. Ще има изключително активна законодателна дейност. Ще настояваме не само за участие в комисиите, но и да получим участие в ръководството на комисиите. Конкретно в кои, ще обявим през септември”, обясни още Павлова по повод предстоящото начало на новия политически сезон.

Основният довод за евентуалния вот на недоверие, който може да бъде поискан от ГЕРБ, е непрозрачността при назначенията на ръководни постове в държавните структури. По време на брифинга депутатът от партията на Борисов - Александър Ненков, се възмути от „деболокожието на управляващите”.

„Те постоянно говорят за прозрачност, а каква е реалната ситуация? За 3 месеца те успяха да направят от парламента най-скъпо струващия затвор. Това е олицетворението на прозрачност. Какво стана със Закона за ДАНС, и по много прозрачен начин се извърши много прозрачна поправка Пеевски? Говорим за избирателен кодекс, но някой виждал ли е едно изречение от този кодекс или някакви параметри от него? Бил готов, но нито казват какво има в него, ще бъде приоритет, но кога - 2016 г. или преди парламентарните избори? Някой да е казал, че сега ще го разглеждаме. Говорят за назначения. За 3 месеца се оказа, че половината назначения, даже един зам.-министър, се оказа, че не е знаел, че е бил назначен, други се оказаха много адектавни, като в Митници. Не мога да скрия разочарованието си. Ще ги призова - да не се правят, че работят в името на народа, а да си подадат оставка, да се направи нов изборен кодекс или да се действа по сегашния и да се отиде на избори”, каза Ненков.

Той обясни, че мотивът на ГЕРБ за напускане на пленарна зала било нежеланието на депутатите са имат нещо общо с управляващите и техните „абсурдни” решения.

„Казахме, че ще бъдем конструктивна опозиция, да, но при различни обстоятелства, които не кореспондират с полицията и оградите около парламента. С всички права по Конституция ще бъдем силна опозиция, най-вероятно ще има и вот на недоверие. Но оставката на правителството не зависи от нас, когато трябваше да имаме държавническа позиция, ние го направихме. Ако тези хора имат морал и спят спокойно, да продължават”, посочи още Ненков.