Има над 2000 чужди граждани, подали молба за закрила, които след уточняване и проверки променят първоначално декларираните си имена. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в рамките на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос. По думите му този проблем съществува и в други европейски страни с нелегални имигранти

Около 80% от нелегалните емигранти влизат на територията на страната без документи за самоличност. Йовчев посочи, че арестуваният за нападението над Виктория Христова, е задържано на 18 ноември 2012 г. без лични документи и се е представил като Салехадин Бну Аладин.

На 7 февруари 2013 г. лицето е подало молба за закрила в Държавната агенция за бежанците (ДАБ), където е регистриран като Салехадин Бин Аладин. На 14 ноември 2013 г. пред Софийски апелативен съд въпросното лице заявява, че истинското му име е Фудат Абдул Кадер. В момента установяването на истинската му самоличност е предмет на досъдебното производство, уточни министърът.

Според законите лицата с неустановена самоличност минават през поредица от процедури, за да се минимизират рисковете за националната сигурност. Служителите от Гранична полиция провеждат интервюта с нелегалните имигранти още при задържането им на границата. Събраната информация се сравнява с данните от партньорските служби.

Предвидени са промени в Закона за бежанците, според които до окончателното произнасяне на ДАБ, имигранти, за които няма достатъчно информация и има определени рискове, ще бъдат настанявани в места от затворен тип, посочи вътрешният министър.

Без центрове в Русе

Вътрешният министър заяви още, че в плана на правителството не е предвидено изграждане на центрове за бежанци в Русе. В отговор на депутатско питане за това къде на територията на България се предвиждат нови бежански лагери, той коментира, че има създадени нови центрове към Държавната агенция за бежанците в София, Харманли и с. Ковачевци. Има и център в Елхово.

Йовчев припомни, че на 6 ноември 2013 г. Министерски съвет прие план за разширяване на капаците на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той уточни, че МВР няма отношение по отношение на местата за настаняване на бежанци. Това е в правомощията на ДАБ. Към момента има решение за подготовка и оглеждане на терен единствено в Телиш, но там в момента действията са спрени. Не се предвижда изграждане на други центрове в страната, каза още вътрешният министър.
 

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас