Армията и църквата са институциите са най-голямо доверие, показва национално представително проучване на „Екзакта Рисърч груп” в началото на декември.

Омбудсманът Мая Манолова е най-одобрявана като ръководител на държавна структура, с подкрепа от 71% от българите. Втори е президентът Румен Радев, одобряван от 70% от българите. На трето място и одобрение от 54 на сто е патриарх Неофит.

Освен Мая Манолова и президентът Радаев, в топ 5 на политиците у нас са още Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов.

Повечето анкетирани не искат предсрочни избори. Ако все пак такива се проведат в следващия парламент ще влязат 4 партии: ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и ДПС. Разликата между ГЕРБ и БСП е 7 процента, Патриотите и ДПС си оспорват третото място.

От „Екзакта” поставят пред анкетираните и още един спекулативен въпрос: А ако на изборите се явят само ГЕРБ и БСП за кого бихте гласували? Резултатът - 41% за ГЕРБ, а 29% – за БСП. 1/3 от българите отказват да гласуват.

Според „Галъп интернешинъл” Евросъюзът и НАТО възстановяват авторитета си в обществените очи. \

Снимка: bTV

На въпроса ще се справи ли България с европедседателството от догодина, 55 процента вярват, че ще се справим добре. Социолозите коментират, че този отговор съдържа както оценка, така и пожелание. Сравнително висок дял - 29 на сто не могат да отговорят, а песимистите са 16 процента.