Вътрешното министерство към момента работи по три основни приоритета – продължаващите антиправителствени протести, тежката реформа в сектор „Сигурност” и очакваната бежанска вълна от Сирия. Такова обобщение направи пред bTV шефът на ведомството Цветлин Йовчев, който обърна специално внимание на третото и най-ново предизвикателство.

„Трябва да ги приемем тези хора, това налагат конвенциите и международните договори, които България е подписала. След това трябва да се опитаме да намалим рисковете и заплахите – за евентуално увеличаване на престъпността”, подчерта Йовчев и допълни, че до края на годината страната ни очаква около 7000-8000 бежанци.

По думите му България търси активно международна помощ за справяне с проблема. „Тя не е закъсняла, защото преди нямаше такава обстановка, нямахме основание да търсим помощ. Финансовата помощ до края на годината няма да е голяма. Ще получим обаче техническа подкрепа, можем да очакваме и засилена помощи по линия на граничната служба на ЕС Фронтекс”, допълни вицепремиерът с уточнението, че, а допустимият праг на страната ни за брой бежанци бъде достигнат, част от пристигащите ще бъдат транспортирани до други страни членки на Общността.

По отношение на реформата в МВР Йовчев коментира, че тя трябва да се състои най-късно в рамките на 6-8 месеца. „След това няма как реално да се наложат промените и да дадат резултати. Затова трябва да се реализират до края на тази година и първите 6 месеца на следващата”.

Министърът добави, че смяната на негови подчинени на база „назначение от предишно правителство” не му е по вкуса. „Не съм делил колегите си на този принцип – това е грешен подход. Кадровите промени могат да стават на базата на компетентност – опит и умения, според приноса към работата и лоялността. Кадровите промени трябва да са мотивирани, а не на базата „казал-рекъл”, каза още Цветлин Йовчев.

Той даде заявка за значително противодействие на контрабандата по границите ни. „Имаме шанс да се справим с проблема, но се изисква време. Работим добре с митниците – предстои съставянето на съвместни екипи с подвижна техника, има много какво да се направи”.

Във връзка със скандала с подслушванията от края на управлението на кабинета „Борисов”, Йовчев заяви, че вътрешният министър вече не може да се меси в разпоредбите за използване на СДС. „Има си шеф на ДАТО, не може да влияе министърът по никакъв начин – това е записано в новия закон за МВР”.

Според Йовчев, данните по спора Цветанов-Пеевски-Цацаров за това кой кого е довел на разговор при тогавашния вътрешен министър не могат да бъдат оповестени. Причината – един от тримата участници в скандала не е съгласен информацията да стане публична, а това е законово изискване.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас