На крачка от телесен сблъсък се оказаха бившият транспортен министър Ивайло Московски и лидерът на „Атака” Волен Сидеров по време на петъчния парламентарен контрол. До съприкосновение не се стигна, след като в ситуацията, предизвикана от словесно репликиране, се намесиха техни колеги.

От обясненията, които двамата депутати дадоха по-късно, стана ясно, че Московски се държал "нагло", викнал Сидеров навън, а лидерът на "Атака" го нарекъл "мръсен мангал". От страни на "ринга" застана и Бойко Борисов, който посъветвал Московски да понесе някой и друг шамар.

"Гонгът" удари бившият заместник-вътрешен министър Веселин Вучков по време на обсъждане на промени в Закона за ДАНС, които предвижда президентът да няма роля в избора на ръководството на агенцията. Вучков заговори за полицейщина, което не допадна на лидера на националистите.

Волен Сидеров поиска думата и заяви, че Вучков няма право да говори за полицейщина, тъй като за нея били виновни той и бившият му началник Цветан Цветанов. Тръгвайки да си сяда, нечути думи между него и Московски изправиха бившия транспортен министър и го насочиха към Сидеров.

Лидерът на „Атака” не остана по-назад и се насочи към Московски, но в този момент някой от групата на ГЕРБ задърпа съпартиеца си за ръкава. Десислав Чуколов пък се притече на помощ на лидера си.

До сблъсък не се стигна, а заместник-председателят на парламента Мая Манолова призова народните представители да сдържат нервите си.

Заплахи за физическа разправа и "мангал мръсен"

Обяснения обаче имаше малко по-късно пред журналисти. Сидеров заяви, че Московски го е заплашил с физическа разправа. Докато минавал, по разделителната пътека между отделните групи в парламента бившият министър проявил „нагло поведение” му предложил да излязат. „Аз му казах: „Що се правиш на мъж?(...) Докато аз говорих от парламентарната трибуна, той се смееше на глас, подвикваше и аз го питах какъв му е проблемът, при което той ме подкани да излезем навън, явно за да се бием. Този човек е бил министър, ако така ги е решавал нещата в министерството, пази Боже България”.

Московски представи своята картина: „Слизайки от трибуната, Волен Сидеров ми каза, че ще ми замръзне усмивката и „мангал мръсен” и аз му казах да излезем навън да се разберем”.

В изказването си пред репортерите лидерът на „Атака” коментира още: „Явно много ги е яд, че им казах стоп по пътя към властта. Напрежението е от страна на ГЕРБ. Всяко мое излизане на трибуната се посреща с викове, с хулигански подвиквания. Тон им дава Красимир Велчев, който го играе фелдфебел, отговорник на групата. Непрекъснато чуваме просташки подвиквания дори от жени – депутатки от ГЕРБ”.

Сидеров отправи и лично послание към депутата от ГЕРБ: „Специално около Московски има доста неща за разнищване и аз ще се ангажирам чрез комисията по корупция те да излязат на светло и той да стигне до съд”.

Московски отговори, че такива неща около него не е имало.

Треньорски наставления

Оказа се, че бившият транспортен министър получил „треньорски” наставления от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Извиках Московски да го предупредя – по-добре той да понесе някой и друг шамар, отколкото да правим такова нещо в парламента”.

Той препредаде и версията на депутата от ГЕРБ: „Това, което Московски ми каза, че му е казал Волен Сидеров, е доста скандално. Той го прави от няколко дни. Вчера провеждахме консултация, за да подкрепим подписката на Яне Янев за тримата депутати, избрани от ДПС в София. Цялата му група дойде, скупчи се пред нашата стая, подвикваше какво ли не и търсеха провокация. Иначе как да ги забележат? Във всичките си изказвания те подкрепят БСП и ДПС – безусловно, във всичко”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа