Министърът на спорта Марияна Георгиева не се нае с позиция за предложението за преминаване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерството на младежта и спорта, но намекна, че това е логично.

По думите й в студиото на „Лице в лице” тя не знае за окончателно намерение от страна на премиера Пламен Орешарски за това, а всякакви изменения в звената зависят от него. „Дали агенцията минава към нас е негово предложение, аз нямам такова. Мога да кажа само, че младежката политика съдържа и политика към децата”.

Георгиева коментира още, че внедряването на европейски програми за осмисляне на свободното време на младежите е подход, по който ще работи.

"Има добри практики за свободното време, за социално ангажиране и формиране на гражданско съзнание на младите хора. Младежите могат да се ангажират с проекти на организации като "Зелени Балкани" и "Да спасим Витоша", така тази младежка енергия ще се трансформира. По думите й младите трябва да са активни участници в доброволничеството.

Министърът засегна и темата за изказването си, с което иска учебници на майчин език, редом до тези по дълграски. Тя обясни, че го е казала заради "академичната" си природа. По време на предизборен митинг на ДПС Георгиева заяви, че е повярвала в политиката на партията за образованието и ще работи за това „редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език.”

Спортният министър се оправда с думите, че тогава е представила своята позиция като кандидат от листата на ДПС и не е настоявала за подобни политики. Георгиева категорично каза, че не се отказва от думите си и не разбира защо позицията й е предизвикала негативни реакции. „Тогава бях кандидат в листата на ДПС и представих позиция. Убедеността ми не е част от политическите ми виждания, а от природата ми на учен и професор, работил по феномена майчин език”, заяви тя. Георгиева е българист и професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките.

По думите й феноменът майчин език не може да бъде част от пристрастия, а изучаването му в училище не е заплаха за престижа и статута на официалния език. „Не разбирам този стрес, в 21 век, в страна членка на ЕС да има подобни емоции.” Изказването й предизвика редица негативен отзвук в социалните мрежи.

Марияна Георгиева добави, че постът й е бил предложен от премиера Пламен Орешарски и тя не знае дали след това той не е продължил да обсъжда назначението й с другите две партии, които „заявиха подкрепа за кабинета.”

Георгиева дели работата във ведомството с известния български спортист Йордан Йовчев, който остава заместник-министър, какъвто беше по време на служебния кабинет на Марин Райков. Тя заяви, че ще го подкрепя в реализирането на мерките за държавна политика за спорта и ще работи за подобряване и осъвременяване на условията за масов спорт. „Наше предизвикателство е да има политика за добри практики за свободното време и за социална ангажираност на младежта”, допълни спортният министър.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа