Председателят на парламента Михаил Миков изрази надежда, че президентско вето над актуализацията на бюджета няма да има в интервю за БНТ. Повтаряйки за пореден път защитната теза на управляващите, че досега вето над бюджета никога не е имало, той акцентира върху възможността подобна стъпка на държавния глава да се отрази на отношенията между институциите.

В тази връзка Миков отново изрази мнение, че извънредно заседание на парламента няма да е необходимо и сподели плановете си за „ваканцуване”, като изтъкна, че и в Народното събрание човек си почива, „когато няма тази глъч”.

„Нека видим как ще постъпи президентът. Аз смятам, че такава оригинална, в кавички, или безпрецедентна стъпка на президента, когато връща за ново разглеждане бюджета, което е в пълната дискреция, в пълното правомощие на Министерския съвет, ще има сериозни отражения въобще в развитието на отношенията между институциите в България”, каза Михаил Миков.

Според него съществува криза в авторитета на институциите и то не отсега: „Това започна още тогава, когато министър-председателят, предишният, наричаше народните представители безделници”.

На въпрос дали има доверие в президента, той отговори косвено: „Аз имам доверие на гражданите, защото те са го избрали”.

Запитан за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което всъщност постави началото на протестната поредица, Миков заяви, че то е било бързо поправена кадрова грешка. Председателят на парламента заяви, че за себе си знае кой я е допуснал, но отказа да обяви име публично.

По думите му, ако не е бил Пеевски, причината за протест е щяла да бъде друга. „Причината е липса на представителство в тази част от политическия сегмент, десницата, която днес се опитва да се насипе под формата на реформаторски блок”, конкретизира той и заяви, че икономически интереси стоят зад тези политически проекти, главно в областта на енергетиката. Според него диалогът с протестиращите не е спирал, стига те също да приемат, че диалогът е формата.

След въпрос дали съжалява за обръщението, свързано с отговорността на журналистите и медиите, което беше коментирано като опит за цензура, Миков отговори: „Не. Даже част от нещата се случиха по-късно(...) Е, там се извади, там се извади това изречение, тези две изречения, които бяха свързани с медиите. Може би в този момент, в който чувствителността беше изключително висока. Но всъщност аз искам да имам правото да казвам това, което мисля, както не отричам правото на никого да има свое мнение”.

Председателят на парламента сподели плановете си за почивка, след като се съгласи, че депутатите са имали нужда от нея: Сигурно ще отида и в избирателния си район (Видин – бел. ред.)... Сигурно ще прескоча малко на планина, ще си бъда и тук, в София, в Народното събрание също човек си почива, когато няма тази глъч”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите