Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Такава оценка направи председателят на Народното събрание Михаил Миков пред „Дарик радио”, след като ден по-рано стана ясно, че от кредитния портфейл на финансовата институция липсват 3,5 млрд. лв.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", критикува той.

В петък на извънредното заседание на парламентарната бюджетна комисия в продължение на няколко часа управителят на БНБ Иван Искров, финансовият министър Петър Чобанов, представители на подкрепящите до скоро кабинета партии и опозиция си прехвърляха отговорността за грандиозната кражба.

По думите на Михаил Миков, е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да „не страдат гражданите". Миков отново подчерта, че под етикета на „независимост” регулаторите не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента.

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ. „Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", коментира председателят на НС.

Според Михаил Миков предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях.

По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”