Председателят на Народното събрание Михаил Миков се допитва до лидерите на парламентарно представените партии за най-подходящата дата за прекъсване на депутатската ваканция, съобщи парламентарният пресцентър.

След като по-рано днес депутати от ГЕРБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, подкрепено с подписите на 77 народни представители, Миков помоли с писма Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров да го уведомят във възможно най-кратки срокове „кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието”.

„Това ще улесни, както мен в планирането на точната дата, така и всички народни представители, защото ще създаде най-малко неудобства за тях в периода на нормативно регламентираната ваканция,” посочва Михаил Миков в писмото.

На извънредното заседание трябва да бъдат обсъдени отново текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., на които президентът Росен Плевнелиев наложи вето в сряда.

Миков припомня, че първоначално е насрочил заседанието за 30 август – два дни преди края на депутатската ваканция. Според него този срок е осигурявал „възможност за провеждането на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни и адресати на Закона за държавния бюджет”.

„По този начин в по-пълна степен би бил удовлетворен и призивът на Президента на Републиката, чийто апел и аргументи, както знаете, бяха „изцяло в посока на повече прозрачност, а именно това искат гражданите”, допълва Михаил Миков.

Парламентарният председател посочва, че до спешното извънредно заседание, което трябва да бъде свикано до седмица, няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът.

Михаил Миков ще насрочи извънредното заседание на Народното събрание, когато получи мненията на лидерите на парламентарните групи.