Димитър Главчев, Данаил Кирилов и Томислав Дончев от ГЕРБ внесоха в Народното събрание искането за провеждане на незабавно парламентарно заседание, в което да се гласува актуализацията на Бюджет 2013 г. след наложеното вето от президента Росен Плевнелиев.

От партията призоваха председателя на парламента Михаил Миков да реагира „адекватно и екзактно според текстовете на Конституцията и Правилника за организацията на дейността на Народното събрание”, въпреки възможния „дискомфорт по повод ваканцуването”. По думите на заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, тъй като и премиерът Орешарски каза, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа на парламента.

„Ако до 30 август не се появят народните представители от управляващите, е очевидно, че няма подкрепа – поне в този период. Има два варианта – или правителството да спре работа, или да си подаде оставката”, добави Главчев.

Нормата на правилника разпорежда председателят да свика в седемдневен срок извънредно заседание на Народното събрание, дори когато Народното събрание е във ваканция, добави Данаил Кирилов. Той уточни, че правна санкция за отказ няма, но „при всички положения това би било неизпълнение на основния устройствен за работата на парламента нормативен акт”, обясни той.

Томислав Дончев посочи конкретен срок, в който депутатите биха могли да се съберат - следващата седмица. „Искането е съпроводено със 77 подписа. Правилникът не предполага премисляне. Щом са събрани над 48 подписа, следва свикване на Народно събрание в едноседмичен срок”, каза още Дончев. Според него, ако заседанието се свика на 30 август, това означава, че самото ръководство на Народното събрание не си спазва правилника.

На влизане в парламента Михаил Миков каза, че първо ще се запознае с мотивите и тогава ще се произнесе.

В мотивите към искането за незабавно заседание се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август.