Нашата цел не бе падането на кабинета. Нямахме илюзия, че ще се стигне до оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на партията пред парламента. По думите му целта на искането за оставка е била мобилизация за ценностни дебати за ксенофобията.

„Дори бяхме абсолютно убедени, че няма да получим подкрепата на БСП, защото как да изтъргуваме десетте подписа за вот на недоверие срещу отказа ни от идеята да отпадне давността за престъплението Възродителния процес”, каза Местан.

Той показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език различен от българския по време на предизборната кампания. „Дискриминационният текст в Изборния кодекс беше приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили без една – ДПС”, посочи Местан.

Лидерът на ДПС подчерта, че не партията е в изолация, а всички останали вкупом се изолират от ценностите на съвременната демокрация. „На наша страна са международните договори и заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург – не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като демократична родина на равноправни граждани”, подчерта той.

По думите му Движението се оказва в изолация всеки път, когато поставя въпроса за майчиния език в закона просветата, в този за гражданската администрация, за българското гражданство или за реабилитация на репресирани лица.

Според него днес останалите партии „доволно потриват ръце”, че са оставали ДПС самотни в противодействие на ксенофобията и омразата. „Ако днес сме сами в тезата, че никой няма право да обижда ромите, то това не е изолация, а въпрос на политическа гордост”, заяви той.

По думите му ако един министър си е позволил подобни квалификации, това е много по-сериозен довод за вот на недоверие, отколкото цялостната политика на едно министерство.

Отстояването на мултикултурализма Местан нарече силата на ДПС. „Целта ни бе да проверим целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата. Естественото им място е парламента. Такива, явно, няма да има не заради изолацията на ДПС, а заради ценностната изолация на останалите партии”, допълни той.