ДПС няма да се откаже от вота на недоверие, защото българският парламент има нужда от разтърсващ дебат за ценностите. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан, който обясни, че е създадена контактна група, която да търси подкрепа от останалите парламентарни фракции.

Движението обяви, че ще иска вот на недоверие на кабинета, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка.

Местан е уверен, че Москов е излъгал, като е обявил от парламентарната трибуна, че от началото на 2014 до 17 декември случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225. От ДПС обаче съобщиха, че са си направили труда да поискат справка от вътрешния министър Веселин Вучков, според която бройката е значително по-ниска – 17.

Заради създалата се ситуация премиерът Борисов предупреди министрите си да имат „много съобразен изказ” и заяви, че подкрепя Москов и неговите професионални действия.

„Който и министър да си беше позволил подобни квалификации, щяхме да поискаме оставката му”, категорично заяви  Местан в четвъртък на брифинг в парламента. „За щастие, други министри не са използвали език на омразата“, каза още Местан.

„Ние не сме толкова наивни и знаем, че няма да се стигне до оставката на министъра. Би било естествено да получим подкрепа за вота на недоверие. Ние няма да се откажем от вота на недоверие и тази инициатива няма отношение към лекарския протест и лекарската подкрепа. Лекарите могат да го подкрепя за професионалните му решения, ако им харесва. Въпросът е дали е възможно представител на най-хуманната професия да използва език на омразата“, каза Местан.

Разговорът за езика на омразата между Местан и Москов започна в деня, в който парламентът гласува състава на кабинета.

Лидерът на ДПС заяви от трибуната, че България ще бъде управлявана от порочна коалиция. На тези думи Москов реагира, като обяви, че „ДПС е проклятието на България, защото държи един етнос във феодална зависимост от върхушката му”. Местан пък му отговори, че от него „струи омраза, ама истинска, неподправена”.