Съвсем реалистично е на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ, каза Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание.

Тя поясни, че процедурата включва седем дни, в които трябва да се направят предложенията. След това текат нови седем дни, в които всички кандидатури ще бъдат на разположение в сайта на НС. „Те ще бъдат на разположение на цялата общественост и чрез сайта ще имат възможност да зададат своите въпроси и да изкажат своите становища”, коментира още Стоянова.

Тя уточни, че след 14 дни считано от вчера предвиждат да направят изслушване в комисията по бюджет и финанси на номинираните кандидати. „Една седмица след обсъждането бихме могли да направим избор в зала. 10 юли е съвсем реалистичен срок”, добави още Стоянова.

За поста на гуверньор на Централна банка до момента има три кандидатури. От ГЕРБ предлагат Димитър Радев, който ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд. Радев е и бивш заместник-министър на финансите.

Бисер Манолов е кандидатурата на „България на гражданите". Той е член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Предстои Реформаторите да решат дали ще се обединят около кандидатурата на Манолов.

Патриотичният фронт издигна Григорий Вазов, който ръководи Висшето училище по застраховане и финанси. Той е бивш заместник министър на промишлеността.

Шефът на бюджетната комисия в парламента обясни, че която и кандидатура да избере парламентът, встъпването в длъжност ще зависи от това кога Иван Искров ще подаде оставка.