Няколко бивши министри влизат във властта през друг вход - това са Лиляна Павлова, Тотю Младенов и Ивайло Московски. Преди министерското кресло те не са сядали на депутатска банка. Бившият премиер Бойко Борисов също не е бил депутат.

Превес в парламента ще имат мъжете. Една четвърт от състава на 42-рото Народно събрание ще наброяват представителите на нежния пол. Най-много ще са те в редиците на ГЕРБ - общо 30 - така всеки трети депутат от партията ще е дама, при 20 жени от БСП и по 4 или 5 от ДПС и „Атака".

По отношение на професиите най-многобройна ще е групата на икономистите в НС - общо 52-ма. Втори по численост ще са юристите, а трети инженерите.

Днес градинката пред Народното събрание старателно се засяваше с бегонии. Освен със свежи цветя, от вторник парламента ще се облагороди и с млади депутати. Най-младият народен представител е от групата на „Атака” и е роден след 1989 г. Кристиян Димитров е само на 21 години.

„Аз съм най-младият народен представител в парламента и във всички досегашни парламенти от демократичната история на България,” изтъкна той пред bTV.

Още преди да е прекрачил прага на парламента, студентът смята, че неговото място е в Комисията за младежта и спорта. Не крие, че има леко притеснение как ще се справи с депутатската работа. „Човек не се ражда научен, в процеса на работа ще се уча. В крайна сметка, ако има някаква неточност, ще бъде изгладена в процеса на работа,” увери Димитров.

Той е категоричен, че ще няма да бяга от парламентарната трибуна. „Първото нещо, което ще кажа, ще бъде, разбира се, защита на нашата програма - „Плана Сидеров",” посочи той и увери, че партията му ще се придържа към предизборната си програма. Политическата кариера на Кирил Димитров в „Атака”, започва още когато е ученик.

Вълнение преди началото на новия парламентарен сезон има и у депутата от ГЕРБ Павел Христов. 29-годишния варненец е потомствен депутат - син на Лилия Христова от ГЕРБ. „Тя ми даде много съвети, смятам че са ценни и предполагам, че по-голямата част ще ги взема предвид," сподели пред bTV Христов.

Йорданка Йорданова е първата народна избраница от град Вълчи дол. Заради парламентарните избори на Йорданка все още не и е останало време да обнови гардероба си, спазвайки задължителния дрескод за депутатите. „Мисля, че като председател на Общинския съвет съм се справяла добре. Ще разчитам изцяло на моя вкус,” каза тя.

До първия работен ден на новия парламент остават само два дни. Традицията повелява освен за партия, възраст, пол и професии на депутатите, в портрета на народното събрание да се прави преглед и на принадлежността им към Държавна сигурност. 12 от народните избраници в 42-то Народно събрание са били сътрудници на тайните служби на социалистическия режим.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС