„Няма вечни партньорства в политиката”, обобщи депутатът от БСП и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова след бурната седмица в българския политически живот. „Приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са преувеличени и между партиите продължава да съществува взаимно уважение”, увери Манолова пред БНТ.

След изборите на 25 май, на които двете партии коалиционни партньори получиха близки резултати, лидерът на ДПС Лютви Местан намекна за преосмисляне на партньорството, а в петък обяви, че Движението иска предсрочни избори до края на годината. От БСП реагираха бурно, а председателят Сергей Станишев лансира идеята за задължително гласуване. Това бе разчетено като ответен удар срещу ДПС, чийто твърд електорат би осигурил много по-малък процент представителство при по-висока избирателна активност.

„От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега”, заяви Мая Манолова. Тя призова да бъдат взети поуките от това партньорство и апелира за повече „искреност, мисъл, предвидимост, откритост и яснота за гражданите” при подобни коалиционни взаимоотношения в бъдеще.

Манолова коментира, че въпросът с лидерския пост в БСП не стои на дневен ред, а на въпрос за евентуален премиерски пост на Станишев тя отговори лаконично: „Той е политик с национално и европейско бъдеще”.

По думите й цялото ръководство на партията трябва да направи ясна равносметка защо са загубени около 400 хил. гласа на тези избори от около 900 000 електорат и за трети пореден път на евроизбори те не излизат да гласуват. „Опитът да се прехвърли всичко това върху Сергей Станишев не е правилен. Трябва да има промяна и Националният съвет на БСП ще вземе решението каква да бъде тя, след като се анализират грешките и в управлението, и по време на кампанията. Само така ще се променим и няма да създадем комфорта на Борисов, Цветанов и Цачева лятото да си почиват и направо да отидат на избори", категорична бе тя.

„Ние обвързвахме живота на това правителство с необходимостта да свърши определени неща във важни за хората сфери - икономика, енергетика, социални дейности. Очевидно при създалите се ситуации, особено между мандатоносителя и партньора в управлението, това е невъзможно. Ние сме за това изборите да са в кратки срокове, като не лишим хората от лято и не застрашим бюджетната процедура. Това би могло да е и в края на септември", обясни зам.-председателят на парламента.

На въпрос за задължително гласуване тя обясни, че не е привърженик на тази форма, защото ниската избирателна активност е симптом на българското общество и липсата на доверие в политиците. Манолова заяви, че разговорът в БСП за задължителното гласуване ще бъде проведен във вторник на заседание на Националния съвет на партията.

Помолена да коментира предстоящия вот на недоверие, тя заяви, че не е редно да се насажда параноя у гражданите. Манолова подчерта, че държавният резерв по време на управлението на това правителство се е увеличил с 2 млрд. лв., а дългът се е увеличил само с 800 млн. лв. Тя допълни, че по време на управлението си ГЕРБ е намалявала резерва и е увеличавала дълга с по 2 млрд. лв. годишно.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство