Временна комисия по прави въпроси ще се опита да внесе пояснение по процедурните правила между депутатите, които от вторник не могат да постигнат съгласие как точно се работи в парламента. Парламентарната група на ГЕРБ отказа да излъчи свои представители, само петима депутати гласуваха и то с „против”.

Това обаче не попречи на останалите 130 народни представители да одобрят състава й с председател Христо Бисеров от ДПС и членове Четин Казак и Хамид Хамид от движението, Мая Манолова, Янаки Стоилов и Младен Червеняков от Коалиция за България и Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов от „Атака”.

Още в началото на заседанието възникна спор за това колко време трябва да се предоставя на народните представители за регистрация. „Прави ми впечатление, че бързате да прекъснете времето, за да ви е малък кворумът. Вчера правихте същите номера. Моля да изчакате всички депутати. Вчера ни упрекнахте, че правим неправилни неща. Днес искате да кажете, че неправилните можете да ги правите и вие”, възрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По време на дебата за временната парламентарна комисия и принципа й на създаване председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че тя има за цел да равнопостави всички групи, независимо от техния състав.

„Не ви стигнаха 3 години и 8 месеца да научите правилника на 41-ото Народно събрание. Когато има комисия, каквато е комисията за контрол на ДАНС, Народното събрание избира членове от състава на Комисията по правни въпроси на паритетен принцип. За всички останали комисии се прилага правилото на пропорционален принцип”, обясни Искра Фидосова от ГЕРБ.

„Преди вас е имало практика, имало е дебати, раждали са се добри неща за България. Начинът, по който се опитвате да ни учите на парламентаризъм със скромния си 3-годишен опит, е меко казано нахален”, отговори й Йордан Цонев от ДПС.

Думите на Фидосова бяха коментирани и от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който заяви: „Има нови народни представители и те не са запознати с лицемерната демагогска същност на стила Фидосова. Нямате абсолютно никакви юридически аргументи. В правилника пише, че временни комисии се избират от НС, а задачите, съставът, срокът се определят от НС. Сега можем да ги определим. Какво имате против паритетен принцип? Защо трябва да не е паритетен? Ние не чухме аргументи. Вие излязохте с юридически зиг-заг”.

„Вашите мотиви са да бавите, защото през това време готвите конституционни съдии, кажете на колко съдии се обаждате, за да касирате изборите. Вашата цел е да обработвате конституционните съдии, за което вече имам данни и ще ги разкрием”, каза още той.

Друга комисия ще изработва проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Тя ще е председателствана от Мая Манолова от Коалиция за България, а членове ще са колегите й социалисти Младен Червеняков и Янаки Стоилов, Христо Бисеров, Хамид Хамид и Камен Костадинов от ДПС и от "Атака" - Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа