Марин Райков, досегашният посланик на България в Париж, с почти 100-процентова сигурност ще бъде служебният премиер, който ще управлява страната поне в следващите 2 месеца. Такава хипотеза изказа пред bTV журналистът Валерия Велева.

По думите й Райков има сериозен дипломатически стаж и от 1992 г. в българската политика. Досега обаче най-високата му позиция във властта е била на ниво зам.-министър.

„Заемаше тази позиция при кабинета на Костов, при Николай Младенов също. Райков е с комунистически произход, но с много десни убеждения. Неговият баща е бил разузнавач”, коментира още Велева.

Според социалния антрополог Харалан Александров дипломатът ни във френската столица е „равно отдалечен или по-скоро равно приближен” до политическите играчи у нас и в този смисъл изборът му за служебен премиер е добър.

„Това е ново лице, не е бил натрапван, затова този човек има шанс. Естествено ще се появи някаква конспиративна теория и за него. Истината е обаче, че в момента България функционира „на системи” – това са парите от ЕС. Затова такъв човек, дипломат от сърцето на Европа, би бил от полза, защото ние имаме нужда от този поток от средства”, каза още Александров.

От своя страна писателят Калин Терзийски определи ситуацията в държавата като пътен инцидент, при който „някой бързо трябва да хване волана”. В случая това се пада на служебния премиер, подчерта Терзийски.

Гостите в „Тази сутрин” се обединиха около един приоритет пред бъдещия служебен кабинет – финансовото състояние на държавата. Според тях финансовият министър не трябва да е популистично настроен човек, а „здраво стъпил на земята”.

Валерия Велева коментира, че с оттеглянето си толкова рано след началото на общественото недоволство по улиците на страната, Бойко Борисов е направил „хитър политически ход”.

„Оттегли се много рано, за да не се фокусира недоволството върху него, тогава хората започнаха да се лутат в протестите. Сега никой не протестира срещу Борисов. Той иззе инициативата на опозицията – основни говорители сега са министрите. Признаха си, че са пренавили гайките на колана, показаха съпричастност с протестите, това ги съхранява в общественото съзнание, а опозицията не го направи”, каза още журналистът.