Оставката я очакваме всеки момент. Най-вероятно утре след заседанието на МС ще бъде депозирана. Кога обаче, не мога да ви кажа. Това каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

Преди дни председателят на парламента Михаил Миков заяви, че оставката на кабинета "Орешарски" ще бъде гласувана на 23 юли. Според договореното по време на консултациите при президента, Народното събрание трябва да бъде разпуснато на 5 август, за да може предсрочните избори да се проведат на 5 октомври.

Не е необходимо да питам Пламен Орешарски. Аз съм сигурна, че той ще подаде оставка в някой от следващите дни, в абсолютно всички случаи до края на тази пленарна седмица до петък. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред журналисти в парламента.

На въпрос как от Коалиция за България са разбрали за намеренията на премиера и дали си говорят, Манолова обясни, че това е уговорка, която е била постигната между парламентарните групи на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

По думите й, Пламен Орешарски ще направи отчет на постигнатото от кабинета и без да бъде принуждаван за това от депутатите: „Такива са, доколкото ми е известно, техните намерения. Има много неща, които са свършили, които е хубаво да обяснят и обявят пред българските граждани”.

Манолова потвърди, че социалистите ще продължат да влизат в пленарна зала до планираното разпускане на парламента на 5 август. Манолова обясни, че разчита „образно казано избирателите на ГЕРБ да ги натиснат” и те да гласуват по важните теми.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов (ДПС) очаква НС да не работи от тук нататък и да има заседание само заради оставката на Министерския съвет.

В противен случай, коментира той, само ще идваме сутринта и ще констатираме липса на кворум, ще се разпускаме до последния ден, когато бъде издаден съответният указ на президента за разпускана на 42-то Народно събрание.

ГЕРБ бойкотираха днешните консултации за програмата на НС и така срещата се провали. Народни представители от "Коалиция за България" и ДПС чакаха в стаята на парламентарния председател Михаил Миков около 15 минути колегите си от опозицията, след което си тръгнаха.

От ГЕРБ твърдо държат на актуализацията на бюджета на здравната каса и тази на бюджета, а управляващите непрекъснато си сменяли мнението.

„С тези несериозни хора, няма какво да дебатираме, ще влезем в залата само заради оставката.", заяви Десислава Атанасова.

Тази седмица все пак в програмата на народното събрание ще бъде записана и актулазицията на бюджета на здравната каса.
 

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство