Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и Искра Фидосова внесоха в ЦИК подписите, необходими за регистрация на партията за участие в изборите.

На влизане бившият вътрешен министър даде уточнения каква е процедурата по нареждане на листи.

„От днешния ден започваме да правим съответните разговори с нашите областни, общински структури в страната. В рамките на предстоящите 10 дни ще можем действително да изчистим всички детайли около подредбата на листите. А знаете, че последното решение се взима от Изпълнителната комисия в лицето и на нашия лидер, в лицето на Бойко Борисов”, каза той, уточнявайки, че ще се съобразят „основно с това, което е направено като номинации в съответните общински и областни структури”.

Изтеклата по медиите информация, че Бойко Борисов ще оглави листа в София, а Цветанов – в Стара Загора, заместник-председателят на ГЕРБ не потвърди, но направи лапсус, който представи информация от две седмици назад.

„Тази информация е на база номинациите, които са направени в някои от общинските структури. Докато няма решение на Изпълнителната комисия, не бих могъл да говоря за подредба или за водачество в листите на когото и да било – дори и за мен, дори и за премиера”, заяви Цветанов, като едва ли е имал предвид служебния министър-председател Марин Райков.

Бившият вътрешен министър каза още, че за ден и половина партията е събрала 55 213 подписа в своя подкрепа, необходими за регистрация. Първия ред пред ЦИК от няколко дни пазеха младежите от ГЕРБ с денонощни дежурства на четиричасови смени по собствена инициатива. Обясниха, че това е тяхна традиция и искат да спазят символиката и да покажат подкрепата си към партията.

Зад инициативата застана и Цветанов: „Трябва да си спазваме традициите,” коментира той, въпреки че първенството в регистрацията не гарантира, че номерът на бюлетината ще бъде 1, тъй като това е въпрос на жребий.

Той коментира и първия предизборен скандал. БСП, ДПС и ДСБ поискаха отстраняването на шефа на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов заради съмнения в манипулация на вота. Според Цветанов обаче било прийом на партии, които нямат политики, да конфронтират личности от съответните институции.

Заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че сега е моментът да се зададе въпросът - как и по какъв критерий беше определен предишният ръководен кадър – най-близкият човек до Сергей Станишев – Азер Великов. Тогава от страна на опозицията нямало негодувания и провокации.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС