Проф. Михаил Константинов, който оглавява фирмата „Информационно обслужване”, е категоричен, че нито досега, нито в бъдеще ще позволи манипулации в изборните резултати.

Думите му в ефира на bTV дойдоха в отговор на опасенията на няколко политически партии за обективността на броенето на гласовете заради изказване на проф. Константинов, че не би позволил управлението на нова Тройна коалиция.

След като от БСП поискаха отстраняването му, вчера ДПС и ДСБ изразиха опасения заради публичните изяви на проф. Константинов.

Директорът на „Информационно обслужване” подчерта, че във фирмата не се броят бюлетини, а се обработват протоколи от РИК и СИК. По думите му, именно в избирателните комисии, чийто членове са от всички политически сили, могат да се случат манипулации.

„Ние съхраняваме около 50 000 документа от последните четири избора. Аз твърдя, че няма нито един документ, манипулиран от „Информационно обслужване”.

Документите се съхраняват физически, има и достъпна база данни, аз твърдя, че те съвпадат напълно,” заяви Михаил Константинов.

Той обеща да преведе лично 10 000 лв. по сметката на Фонда за лечение на деца, ако някой намери „един-единствен” документ с невярно съдържание. Математикът защити и 700-те служители в „Информационно обслужване” и посочи, че за първи път има „опит за клевета за бъдещи действия”.

Според него нападките срещу него са инициирани от някоя масова партия, която няма да влезе в парламента и иска така да обясни неуспеха си. Той обаче не посочи коя политическа формация има предвид.

По-късно в коментар за bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов защити проф. Михаил Константинов, като заяви, че той е доказан експерт, участвал в организацията на изборите от 1989 г. насам.

„Трябва да си зададем въпроса как е бил назначен предишния шеф на „Информационно обслужване” – Азер Меликов, най-близкият на Сергей Станишев,” посочи още Цветанов.

Преди да регистрира партията си за изборите, зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че изборите се решават от гласоподавателите, а не от „Информационно обслужване”. „Ние винаги сме се съгласявали с това,” допълни той.

Цветан Цветанов също изрази тезата на проф. Михаил Константинов, че атаката срещу него е организирана от партии, които търсят оправдание за загубата, която може би ще претърпят.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС