След повторение на изборите Кюстендил е с нов общински съвет. До вота се стигна, след като Върховният административен съд касира предишните резултати заради нарушения в секционните комисии.

Избирателната активност достигна скромните 34%

Въпреки агитационните усилия на управляващите, които предизвикаха възмущението на „острието” на социалистите в парламента Мая Манолова, ГЕРБ печели само 4 мандата с 10% от гласовете. На касирания вот от есента на миналата година „герберите” си бяха осигурили 9 места.

Цели 14 мандата в новия Общински съвет получава подкрепената от кмета Петър Паунов Коалиция „Кюстендил”, за която гласуваха 33% от избирателите. Паунов спечели кметските избори още на първия тур през есента.

Седем са мандатите за БСП (малко на 16% от вота), а наравно с ГЕРБ, „Лидер” вкарва четирима съветници. Три мандата получава „Ред, законност и справедливост”, два - Земеделски народен съюз. По един мандат взимат Коалиция "Инициатива за Кюстендил-Осогово" и ДСБ. В местния парламент влиза и независимият кандидат Кирил Станчев. 

Вотът от миналата година беше касиран заради изборни нарушения. Започна и разследване по сигнал за купуване на гласове в ромския квартал „Изток”.

"БСП купиха изборите"

заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като бе попитан защо ГЕРБ загуби вота за общински съветници в Кюстендил. „В другите места пък ГЕРБ спечели,” коментира в характерен стил министър-председателят.

Твърденията на премиера бяха подкрепени и от зам.-председателя на „Атака” Десислав Чуколов. Изборите в Кюстендил са най-купеният вот, в който сме участвали, каза той на пресконференция. По думите му основно гласове са се купували от БСП, РЗС и „Коалиция за Кюстендил”.

Вчера изборите в Кюстендил започнаха с жалба от страна на ГЕРБ. Местната структура на управляващите сигнализирала в избирателната комисия, че името на партията в бюлетините е сгрешено. В 15 от 109-те секциите, където може да се гласува, имало бюлетини, на които пише КП „ГЕРБ”, вместо ПП ГЕРБ”. Въпреки това, общинската избирателна комисия реши вотът да продължи.

„Герберите” се оплакаха и от още едно нарушение – непосредствено преди изборите на електрическите стълбове срещу входове на няколко избирателни секции били монтирани камери за видеонаблюдение. Не е ясно от кого са поставени камерите, нито къде отиват и се преглеждат видеозаписите. 

В петък левицата извади в парламента снимков материал, за да докаже, че цялата държавна машина е впрегната, за да бъдат спечелени изборите в Кюстендил. От трибуната депутатът от Коалиция за България Мая Манолова показа вицепремиерът

Цветан Цветанов на червен камион в ромския квартал

По думите на Манолова вътрешният министър агитирал ромите с избирателната листа на ГЕРБ. В предизборната кампания сред кюстендилци се включили също финансовият министър Симеон Дянков и земеделският му колега Мирослав Найденов.

„Имате право – недопустимо е Цветанов да се качи на червен камион”

отвърна премиерът и се обиди от упреците, че изборите са купени. Борисов помоли за честна игра и припомни, че е „пердашел” социалистите в София и „самичък, без партия”.