Петъчният парламентарен контрол започна със словесна битка между премиера и „острието” на левицата Мая Манолова. Червеният депутат посочи, че преди предстоящите избори в Кюстендил на 13 май масово се купували гласове и то при разрешена от Изборния кодекс форма – регистрирали са се неограничен брой застъпници.

"Знаете ли, че за Кюстендил цялата държавна машина е впрегната, за да реализира изборите на ГЕРБ. Повечето от вашите министри посетиха града – министър Цветанов на митинг в ромския квартал, качен на червен камион, агитира за ГЕРБ. Министър Дянков пък прави предизборна агитация сред кюстендилци", допълни Манолова, която не пропусна да спомене и името на министър Мирослав Найденов.

"Как може така да говорите и да злоупотребявате с парламентарната трибуна. Вие съдите по това, което сте правили вие и искате да ни го пишете на нас, защото безспорно всички големи градове в България бяха спечелени от ГЕРБ, а именно там не могат да се купуват гласове, нито да се манипулират", отвърна премиерът в отговор на питането на депутати от левицата за действията на правителството за гарантиране на свободни и демократични избори.

По думите му може би в малките това може да се случи, но там БСП имат болшинството от кметовете.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Когато отправяте такива обиди, трябва да знаете, че ГЕРБ рано или късно ще падне и тогава по същия този начин тия хора ще тичат по Брюксел като вас и ще обясняват, че сте купили гласовете, и че изборите не са честни. Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори. Вие имахте нахалството да обявите, че Росен Плевнелиев е купен президент и след това изтичахте при него", продължи Борисов.

"Стига вече"

"Аз си ви биех вас сам в София, без партия, без нищо. Бойчев, Кутев сам си ви бия към София, сам, чисто самичък, излизах и си ви пердашех", обърна се Бойко Борисов към опозицията.

Той отговори шеговито на обвинението на Мая Манолова, че министър Цветанов е агитирал за ГЕРБ в ромския квартал на Кюстендил от червен камион с думите, че вътрешният министър ще бъде много тежко санкциониран за това си поведение.

Манолова каза, че разговорът бил в това как ГЕРБ провежда и как ще проведе и следващите парламентарни избори.

„Ще гарантирате ли, че ПГ ГЕРБ ще застане и ще извърши сериозни корекции на Изборния кодекс, както поискаха европейските наблюдатели? Ще гарантирате ли с оставката си, че това ще се случи, както направихте със Закона за конфискацията?”, попита Манолова.

Премиерът отбеляза, че от Европа са дали добра оценка на изборния процес - той е протекъл демократично, при зачитане на основните права и свободи, а организацията в голяма степен покрива европейските стандарти.

Борисов отложил рязането на лентички

В подкрепа на тезата си премиерът отбеляза, че в сряда е трябвало да открие сградата на съда в Кюстендил, а днес - 14 км път, но поради факта че в неделя има избори, е отложил церемониите.

На допълнителен въпрос защо министър Цветанов е в Кюстендил, премиерът отбеляза, че министрите ходят заради черешите и това го правят всяка година. По думите му хората в града одобряват тази практика.

Премиерът пази тайна

В отговор на питане отново от левицата Борисов посочи, че все още се дебатира по идеята за децентрализация на администрацията. Премиерът каза, че не счита, че управляващите нямат право да имат идеи, да дебатират с обществото и да правия проучвания какво би се случило с деконцентрация на администрацията, която е в София.

„Когато сме готови, когато има финансово-икономически анализ, сгради, хора или имаме решение, ние ще го приемем в Министерския съвет и тогава можете да зададете въпроса.

"Вие ме питате за какво си мисля. Няма да ви кажа за какво си мисля. Когато има решение на МС, тогава можете да зададете своето депутатско питане", каза Борисов.

Борисов отбеляза, че е възложено на министър Дончев да направи разчети колко ще струва това. Пример за добра, но нереализируема идея била преместването на столичното кметство в сградата на Министерството на земеделието. Тя отпаднала, защото това би струвало около 20 млн. лв.

Премиерът посочи, че администрацията на МС няма просрочени задължени към фирми.

"Регулярно плащаме по всички договори, включително и по тези, които сме наследили - плащаме влакове, кредити на "Париба", плащаме хеликоптери и фрегати, отбеляза Борисов. Даде добра оценка на министъра на финансите Симеон Дянков.

"Ако не беше Дянков, на Гърция има кой да помага, но на нас нямаше кой да ни помогне и щяхте да сте като ПАСОК на изборите - трети и четвърти", обърна се премиерът.