Над 1800 членове и симпатизанти на „България на гражданите” от Пловдив и областта оттеглиха доверието си от Меглена Кунева, заявявайки, че няма да участват в „поредната политическа лъжа”. Лично Дани Каназирева, областен координатор на движението, обясни, че вече не вярва в политическия проект на Кунева и хората от Пловдив не искат да са част от него.

Тя каза, че са развенчани политическите митове. „Отказваме се, защото искаме да държим гръбнака си изправен и вече не ви вярваме”, обърна се към ръководството на партията Каназирева.

От пресцентъра на областната организация на „България на гражданите” информираха преди ден, че точните мотиви за оттеглянето на Каназирева и множество други нейни съпартийци ще бъдат обявени официално в неделя. И така стана ясно, че основното, заради което е породено недоволството е, че при учредяването на партията е било обещано листите да бъдат подредени на регионален принцип. Той обаче бил грубо нарушен.

„Очаква се още региони от страната да последват примера на Пловдив и да напуснат „България на гражданите”. България е явно някъде на жълтите павета, а гражданите са на ул. „Незабравка”. В листите са спуснати хора, които са били чиновници по време на тройната коалиция и Сакскобургготски”, подчерта Каназирева и припомни, че преди два месеца тя съвсем безусловно, доброволно и публично се е отказала от участие в листите, с което е показала, че за нея листите не са самоцел. Сега обаче се вижда, че те са били самоцел за партийния елит от София.

Снимка: архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според досегашния координатор на партията хората, които стоят до нея са честни и достойни и не заслужават това, което се случва. Въпреки че от Пловдив не е издигната нито една номинация, те са вярвали, че в листите ще участват местни и авторитетни хора. Сега за водачи на регионалните листи са спуснати съвсем непознати хора. Димитър Танев, водачът на листата в Пловдив, е от Банкя.

Дани Каназирева каза още, че да вземат това решение е било доста трудно, защото по този начин зачеркват една година от живота си и труда, който са положили.

„Истината за поредните неслучили се политически обещания и за това как гражданите отново са станали параван за лични интереси и тяснопартийни интереси не се толерира, но тя трябва да се казва. За нас това беше финалният акорд на илюзията „Движение България на гражданите”, защото няма как партия, която не прилага в собствената си практика принципите на справедливост и зачитане на хората, да ги приложи и при управлението на държавата”, каза още Каназирева.

Тя съобщи, че са правени задкулисни договорки с нея за постове, но е трябвало да продължи да лъже симпатизантите на партията. Затова тя е избрала втория по-трудния път – да се откажат от партията, защото вече не вярват на водача й Меглена Кунева.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС