Шенген не е паспорт, а гаранция за сигурност, заяви лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева в предаването „Лице в лице” по bTV.

Бившият български еврокомисар подчерта, че е очаквала позицията на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който в четвъртък отложи присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Тъй като държавите ще бъдат приети в две стъпки – първо ще отпаднат проверките по морските и въздушните граници, а след това и по сухопътните, отлагането на членството е най-рано за есента.

Меглена Кунева призна, че се е надявала правителството на Бойко Борисов да успее да свали поне едната граница.

Тя е категорична, че България и Румъния категорично вървят заедно в процеса към присъединяване към Шенген, както и че страхът от българските и румънските роми не е сред мотивите на държавите, които блокират членството.

„Финландия обвинява България в несправяне с корупцията. По-сериозни са обаче опасенията на Германия, чийто представител в Съвета посочи, че България ще влезе в Шенген едва когато германците са убедени в сигурността на държавата,” отбеляза Кунева.

„Ние и сега сме външна граница на ЕС, но не се възползваме от предимствата на Шенген. Шенген е сигнал към чуждестранните инвеститорим” допълни още тя.

В коментар по вътрешнополитическите теми Меглена Кунева каза, че много членове на партията й са били на гражданските протести, но самата тя като лидер никога не би си го позволила.

„Не вярвам, че един човек може лично да се намеси в съдбата а 7,5 млн. българи,” заяви тя, без да конкретизира имена, след което добави: „БСП е идеологически неприемливата партия, но ГЕРБ е неприличната партия.”

Меглена Кунева пак не всене яснота в коалиционната стратегия на движението, но отбеляза, че „България на гражданите” би се съюзила с партия, която обещае още 800 млн. лв. за образование и програма за енергийна ефективност с честни обществени поръчки.