Кристалина Георгиева няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България. Това обяви самата тя в предаването „Тази събота” по bTV, като призова „да не се страхуваме от избори” и защити идеята за задължително гласуване.

„Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена”, заяви Георгиева.

Тя изтъкна, че има добра репутация, и сподели, че получава много предложения за работа, но на всички отговаря по същия начин. „Когато си приключа работата и реша с какво да продължа, ще дам отговор искрено и честно, гледайки хората в очите”, обеща еврокомисарят.

„Където и да бъда, ще работя за България. Провървя ми в този ресор да съм българката, лице на европейската съпричастност на Европа. Където и да ходя, каквото и да правя, преди всичко съм българка”, заяви още Кристалина Георгиева.

Нищо страшно в изборите

Българският еврокомисар коментира и идеята за предсрочни избори, лансирана по-рано тази седмица от лидера на ДПС Лютви Местан. „Нека има ново преброяване на гласовете, което да даде нов мандат”, призова Кристалина Георгиева.

„На миналите избори българският народ не даде ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството – затова годината премина в трудности. Важно е народът да се произнесе, дано следващият път да е по начин, който да произведе единство”, посочи тя и изрази надежда следващото правителство да бъде излъчено на по-голяма основа.

Георгиева се изказа положително и за задължителното гласуване. „Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо – има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват”, заяви още еврокомисарят.

Тя обаче настоя да има референдум или широки обсъждания, за да се вземе правилно решение, подкрепено от колкото може повече граждани.

Ползите от евроскептиците

„Беше ясно, че на изборите за Европейски парламент няма да има толкова борба между ляво и дясно, колкото между про- и антиевропейските настроения”, коментира Кристалина Георгиева.

„Резултатите бяха очаквани, но голямата победа на евроскептиците във Франция и Великобритания беше отрезвяваща изненада. По-голяма изненада в Брюксел беше ниската активност в новите членки на ЕС от Източна Европа. Защо хората в тези страни не отидоха да подкрепят това, което прави живота им по-добър – нашият съюз. Трябва по добре да обясним на хората защо техният глас за нещо, което се случва далеч от тях, има значение за живота им”, изтъкна еврокомисарят.

Кристалина Георгиева обаче увери, че следващият състав на Европейския парламент ще бъде категорично проевропейски. „Следващият ЕП ще бъде проевропейски – 75% от депутатите отиват там с платформа за ЕС в полза на гражданите. В него обаче ще има и по-голяма група хора, които се съмняват дали въобще трябва да има ЕС. Очаквам да повлияе повече положително, отколкото отрицателно – отрицателното ще бъде по-голям шум при обсъжданията, някои важни решения за европейците ще затънат в дебати, но също така има и много голям шанс за обединение на проевропейските партии в лявото, дясното и центъра. Ако изберем 2-3 големи теми, по които да работим, за конкурентна, силна, уважавана и човешка Европа, може да се окаже, че антиевропейските партии са направили много добра услуга на ЕС”, обясни Георгиева.

След като призна, че е поздравила Бойко Борисов за представянето на ГЕРБ на вота на 25 май, тя изтъкна, че общува често и с лидера на БСП Сергей Станишев и с президента Росен Плевнелиев. „Трябва да си говорим, дори да не сме съгласни едни с други, да търсим най-широката възможна обществена поддръжка на работата за България. Изборните резултати не трябва да са повод за разделение, а за обединение”, заяви още еврокомисарят.

Кристалина Георгиева изтъкна, че Европейският съюз е още много млад политически проект и е нормално да минава пред определени трудности. „Ние сме само на 65 години. Когато САЩ бяха на 65 години, Калифорния и Тексас бяха навън, доларът го нямаше и гражданската война беше още пред тях”, посочи като пример тя.

Войната е най-голямата трагедия

Като еврокомисар с ресор реакция при кризи Кристалина Георгиева коментира проблемите пред съвременния свят и отражението им в други точки на земното кълбо.
„В личен план минавам от една криза в друга – сега се връщам от Филипините, преди това бях в Босна и ЦАР. Моята работа ме поставя пред такива трагедии, че съм оперирана от идеята да се оплаквам”, заяви тя.

Георгиева разказа, че най-емоционалното й преживяване по време на работата й е било посещение в клиника за недохранени деца в Чад. „В една стая с 40 деца цареше гробна тишина - бяха толкова слаби, че не можеха да заплачат, направо лишени от право на живот. В следващата стая бяха излекуваните и те плачеха – никога не съм се радвала толкова на детски плач”, спомни си Кристалина Георгиева.

„В нашия свят произвеждаме храна за всички, но не сме намерили начин тя да стига до всички. Едно нещо не успях да обясня на българите през мандата си – защо е важно какво се случва в Африка и Азия”, изтъкна тя.

„В съвременния свят проблемите пътуват. Хората, които се качват в пробити лодки и пътуват с риск за живота си до Лампедуза, понякога превръщайки се в бреме и дори заплаха за нашата сигурност, няма да се качат на тези лодки, ако имат работа и сигурност там, откъдето идват. Затова трябва да работим за свят, в който има справедливост за всички”, призова българският еврокомисар.

Тя предупреди, че децата, засегнати от военните конфликти в Сирия, ЦАР, Южен Судан днес, ако не получат достъп до образование, „вероятно ще се превърнат в радикализирани, с омраза в сърцата и този проблем няма да остане там, където са те”.

„Там, където няма война, проблемите не са големи”, заяви Кристалина Георгиева.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство