Османските претенции на турските ислямисти се превърнаха в нови рискове за националната сигурност на България. Това каза бившият премиер Иван Костов по време на дискусия на тема „Неоосманизмът и опасността за българската национална сигурност, предаде „Фокус”.

„Опасността от турския политически ислям се вижда от това къде се разполага той в скалата между умерените мюсюлмани и джихадистите”, отбеляза той и допълни, че България е третирана като „предмостие”.

По думите на Костов, целите на президента на Турция Реджеп Ердоган и партията му са разпространението на политическия ислям в Европа чрез политическо представителство на всички турскоезичини и мюсюлмански общности в ЕС, като именно това стои зад желанието за членство в ЕС.

Бившият премиер обвини Турция, че се опитва да овладее мюсюлманското вероизповедание у нас, че турцизира ромските и българомохамеданските общности и че нарушава националния ни суверенитет чрез нелегалните имигранти. Като рискове Костов посочи още енергийната политика на южната ни съседка и ислямизацията на армията й.

По думите му с помощта на ДПС е било извършено промяна на законодателството и създадената възможност стотици хиляди турски граждани да станат или да се впишат като нови български граждани и избиратели по административен ред.

Костов нарече партията "фактор за изостряне на рисковете и с ролята си на участник и /или балансьор в управлението на страната".

„Посочените рискове наближават критичните си стойности и могат да доведат до етнорелигиозни сблъсъци и локални граждански конфликти, като и до дълбоко разделение на българската и другите европейски нации, включително чрез подмяна на демографските реалности“, заяви Иван Костов.

Костов цитира социологическо изследване, според което 4.4 % от българските мюсюлмани отговарят, че биха дали живота си за религията си. „Някой ми каза, че това е радикализъм. Не знам какво означава така да са разместени ценностите, че да си готов да умреш заради религията си а не заради децата си или семейството. Може да си направите сметка колко хиляди са 4.4% от българските мюсюлмани“, отбеляза Костов.

„Още по-лошото е, че 1.5% от хората в това изследване отговарят, че при определени условия подкрепят тероризма. Това са около 8 000 души“, посочи той.