Правителство без ясна и твърда политическа подкрепа, каквото е това на Пламен Орешарски, е заплашено от задкулисните корпоративни и олигархични интереси и от улицата. Форматът на кабинета е крехък, но остава надеждата характерът му да не се изразява в сила, каквато вече сме виждали при управлението на ГЕРБ, а в повече ум. Коментарите за новото правителство направиха пред bTV социологът Огнян Минчев, колегата му Кольо Колев и политологът Димитър Аврамов.

„Тъй като в правителството има добри експерти, те ще дадат всичко от себе си, както се казва, но без сериозна политическа подкрепа и поемане на политическа отговорност не би могло да се очаква добър резултат”, зави Минчев.

Според Аврамов основният враг на този кабинет няма да бъде опозицията, а партийните назначения и желанието на партиите да реализират партиен личен и групов интерес: „С оглед на качествата и на погледа, който демонстрираха част от министрите, може да сме оптимисти, че разбират предизвикателството на днешния ден, но реалността в парламента създава опасност за правителството да падне във всеки един момент”.

Кольо Колев се съгласи, че кабинетът „Орешарски” ще се намира на ръба постоянно, но изключи варианта избори „тук и сега”, тъй като никой, освен ГЕРБ, няма интерес от тях: „Това не е силно правителство, но надеждата ни е поне, че е умно правителство. Силното вече видяхме. Фигурите изглеждат добре. Изглеждат прилични хора, но много пъти се е случвало прилични хора да не могат да свършат работата”.

Огнян Минчев коментира ролята на улицата като „едно плашило, което се използва, когато е необходимо”. Според него протестите могат да бъдат възобновени, тъй като много задкулисни фактори се опитват да използват улицата: „Основното предизвикателство на това правителство не е улицата, а задкулисните корпоративни интереси, особено когато няма ясна политическа подкрепа. Зад кулисите се крият тези монополни олигархични интереси, които определят икономиката през последния четвърт век. Ако това правителство няма силна политическа подкрепа, прекият натиск на задкулисието върху изпълнителната власт би могъл да бъде много силен”.

Колев обаче не се съгласи с причината, която е свалила кабинета „Борисов” и посочи своя: „Не съм съгласен, че улицата няма значение. Това, което свали Бойко Борисов, не бяха олигархични кръгове, а улицата, изправена до невъзможност да си плаща основни битови неща. Това недоволство още е живо и ако не бъде овладяно, то отново ще избие”.

„Бойко Борисов го свали това, че една много важна финансово корпоративна структура от негов съюзник стана противник”, репликира Минчев. На думите му Колев го изпрати да даде това обяснение на пенсионерите, на безработните, на малките и средни предприятия, които според него са свалили управлението на ГЕРБ. „Свалиха го и такива хора като мен, които ги е срам”, допълни той.

По темата със ситуацията около Цветан Цветанов, чийто депутатски имунитет бе поискан от прокуратурата заради скандала с подслушванията, тримата анализатори отказаха коментар, тъй като това е работа на държавното обвинение и на съда.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа