Вдигането на акциза на цигарите е неразумна стъпка. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Според нея ефектът от решението ще е негативен. Ще се увеличи контрабандата и ще паднат приходите в бюджета, прогнозира депутатът от БСП.

Тя е категорична, че аргументът, че ще подобрим здравето на нацията, е неприемлив и по думите й винаги се случва обратното. Хората ще прибягнат отново до рязания тютюн в гаражите, предупреди Нинова. Здравословното ни състояние ще влоши, няма да се подобри от увеличението на акциза, обобщи тя.

Увеличението на акциза на цигарите е послушничество на българските управляващи към Брюксел, подчерта още Нинова.

Има държави в Европейския съюз, които не вдигат акциза на цигарите си. Това е техен приоритет в икономиката и основен сектор в селското стопанство, плащат си глобата и всяка година правят ръст в това производство. Това е национално отговорна позиция, посочи Нинова. Гърция го прави от 10 години, допълни тя.

Във връзка с бюджета за догодина Нинова коментира, че показателите на страната и в живота на хората ще се влошават.

Заложен е същият икономически растеж, само че тази година ни спасяваха европейски пари, а догодина те ще са с 1% по-малко, изтъкна тя.

Доходите на хората остават същите, замразени са социални плащания, пенсиите ще се увеличат с 2-3 лева. Хората ще обедняват догодина повече, защото при същите доходи ще трябва да правят по-големи разходи, отбеляза Нинова, която изреди, че са се приели няколко нови данъка, поскъпват винетките и цигарите.

Ще се краде повече догодина, прогнозира още тя и изтъкна, че в бюджета са предвидени близо 2 млрд. лева за капиталови разходи, за които не пише и ред за какво отиват.