Депутатите от комисията по енергетика отложиха разглеждането на проекторешението на парламентарната група на „Атака”, което предвижда продължаване на строителството на АЕЦ „Белене".

Предложението за отлагане на тази точка от дневния ред бе на бившия заместник-министър с ресор енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той заяви, че въпросът е достатъчно важен, за да присъстват на разглеждането му и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на финансите Петър Чобанов. На днешното заседание двамата министри не присъстват, а МИЕ е представено от заместник-министър Иван Айолов и експерти, аргументира се още Добрев.

В подкрепа на предложението за отлагане на точката се изказа и заместник-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев от БСП. Той заяви, че трябва да се има предвид и мнението на човека от изпълнителната власт, който отговаря за реализацията на проекта, а именно на министър Стойнев.

За отлагане на точката от дневния ред гласуваха 11 членове на комисията, двама бяха против и двама въздържали се.

Депутатите продължават работата си с разглеждане на друго проекторешение на „Атака” - за преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие.

По-различен прочит на събитията в комисията направи социалистът Румен Петков. Като активен участник в движението АБВ, което критикува БСП за неизпълненото обещание за възобновяване на проекта за Втора атомна, той се възползва от ситуацията за да отправи нови упреци към левицата. Според него „Атака" е оттеглила своето предложение за рестарт на проекта „Белене" на базата на „някакъв пазарлък с БСП”.

„Атака" бяха яростни участници в референдума, внесоха предложение в деловодството на Народното събрание за рестарт на централата и тази сутрин тихичко са извадили това предложение от дневния ред. Това очевидно е резултат на задкулисни разговори”, заяви представителят на националната гражданска инициатива АБВ на пресконференция в Добрич.

По думите на Петков има различни варианти за рестартирането на проекта, но фактът, че те не се обсъждат в Народното събрание, означава, че ръководството на БСП някъде е поело ангажимент да не се строи „Белене". „Въпросът е къде е поет този ангажимент и каква е цената, която ще трябва да плати българският гражданин”, посочи Румен Петков.