Комисията по отбрана в Народното събрание е срещу орязания военен бюджет и няма да подкрепи в пленарна зала Бюджет 2015 в частта му за ресорното министерство. До два дни военният министър заедно с ръководството на комисията по отбрана ще се срещне с премиера Бойко Борисов, за да решат въпроса с парите за армията. Това съобщи Николай Ненчев след заседанието на комисията по отбрана в парламента.

Както вече bTV съобщи, има 10% намаление на военния бюджет общо със 77 млн. лв. и няма предвидени достатъчно разходи по проектите за модернизация. Предвидени са само 57 млн. лв. за капиталови разходи - ремонт и резервни части, но не и 166 млн. лв. за стартиране на проектите за модернизация на армията.

На този фон Ненчев за пореден път увери, че няма да има съкращения на военни. Той припомни, че под коалиционното споразумение с подписите на Борисов и неговия - като съпредседател на Реформаторския блок, е записано, че числеността на армията няма да бъде намалявана.

Ненчев отново обяви, че ще предаде 33000 архивни единици от архива на служба „Военна информация". Така според него трябва да се спазва законът. Преди месец директорът на военното разузнаване Веселин Иванов обяви, че всичко, което е трябвало да се предаде по закон на комисията по досиетата, е предадено.

Ненчев и шефът на военна информация все още не са разговаряли по въпроса с архивите на военното разузнаване, но според министъра имената на чужди граждани от архивите на военното разузнаване няма да бъдат обявявани с предаването на архивите на комисията по досиетата.