Военният министър Николай Ненчев и финансовият му колега Владислав Горанов са обсъдили орязания бюджет на отбраната неформално на чаша вино. „Тайната” сподели Ненчев в „Лице в лице” по bTV в коментар на острата си реакция вчера на извънредното заседание на Министерски съвет.

„Реагирах остро, същото направи и вътрешният министър. Непосредствено след това дойде премиерът между нас двамата и каза: „Аз те разбирам, но погледни тези хора”, посочвайки стоящите отсреща министри на здравеопазването, културата, енергетиката, „От кого да взема”. И има основание, но аз ще продължа да се боря за този бюджет, защото той е свързан със задължения. Ще ви кажа една тайна. Снощи пихме по една чаша вино с Владислав Горанов и си говорихме неформално. Търсят се всякакви възможности, искам да успокоя хората в българската армия, да им дам малко кураж и да ги уверя, че техният министър е на тяхна страна”, каза Ненчев.

Той потвърди заявеното си намерение да осветли досиетата на военното разузнаване, аргументирайки си изпълнение на законите на страната и конституционните си задължения: „Това е закон, приет от НС, който съм длъжен да изпълнявам. Приет с голямо мнозинство с гласовете на БСП, ДПС, НДСВ по това време. Вярвам в парламентаризма”. На въпрос дали ще поиска оставката на шефа на военното разузнаване, министърът заяви, че му предстоят разговори с него, но „всичко е възможно”.

Николай Ненчев за пореден път заяви, че няма да отстрани заместника си Орхан Исмаилов, оспорен от Патриотичния фронт, и допълни, че не е получил никаква информация, уличаваща го в работа за чуждите служби.

В тази връзка той призова да се изчака позицията на ПФ по въпроса дали ще оттеглят подкрепата си за кабинета, която бе заложена като условие за оставката на Исмаилов. „Не бих казал, че правителството е в риск. Допускам, че ПФ като националноотговорна формация ще вземат правилното решение. На всички ни е дошло до гуша, но даваме си сметка, че имаме голяма отговорност за България, за българския народ, за икономическата криза, пред която сме изправени, пред зимата, тук не се касае за емоция. В дни като тези е хубаво да разчитаме един на друг”, коментира военният министър.

По темата „Южен поток” той заяви, че нещата са се развили по начина, който са очаквали в Реформаторския блок.