„Бурно развитие на турската енергетика” ще последва след решението на кабинета „Борисов” да спре проекта за АЕЦ „Белене”, заяви пред журналисти бившият енергиен министър от Тройната коалиция Петър Димитров.

Депутатът от Коалиция за България посочи, че освобождаването на ядрения сегмент за турците станало след поредица от срещи с нашите югоизточни съседи.

Според лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев това е удар за страната в момент на световен ядрен ренесанс. „От един ядрен клуб много лесно се излиза, но трудно се влиза,” допълни той.

Станишев коментира още, че изборът „за” или „против” АЕЦ „Белене” е за това

дали ще бъдем високотехнологична страна или ще се занимаваме със ски писти, картофи, обслужващ персонал

Бившият министър-председател не пропусна да допълни, че решението за спиране на проекта е "взето на тъмно... това е национално предателство".

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В края на април социалистите започнаха подписка за провеждане на референдум по бъдещето на втората българска централа. До момента са събрани 180 хил. подписа. До края на юли партията-столетница трябва да събере останалите подписи до 500 хил., за да може да бъде свикано националното допитване, между другото първото такова от зората на демокрацията насам.

Това е национална кауза – „не лява, не дясна, не друга, а национална”

Това заяви лидерът на БСП на среща с представители на гражданското сдружение „Аз не се отказвам от АЕЦ, а ти?” в парламента, в която участваха още депутатите Румен Овчаров, Петър Димитров, Румен Петков и Антон Кутев. По думите му втората ядрена централа е необходима на България, защото решавала проблемите с цената на тока, енергийната независимост и шяла да укрепи мястото на България в ядреното лоби.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Подписката за АЕЦ „Белене” ми се струва като безплатно социологическо проучване за броя на гласоподавателите на БСП. Дано да не е така, а наистина да имат истински мотиви за нея,” каза в Народното събрание енергийният министър Делян Добрев.

БСП всяка седмица правят трибунка на тема „Белене”

каза още Добрев и прогнозира, че „тези неща ще ги повтарят още една година”. По думите му правителството на ГЕРБ направило всичко възможно проектът да се реализира. Но „мистериозният инвеститор” за който говорят социалистите, „се носи като градска легенда”. „Отправям предложение към БСП - след като го знаят, да го поканят да дойде в парламента,” заяви министър Добрев. „Нека не повтаряме едни и същи неща непрекъснато. Разбирам, че БСП си прави кампания и брои гласоподаватели, но ако имат конструктивно предложение по темата „Белене” – да дойдат и да го кажат”, призова енергийният министър.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Добрев каза още, че решението на Турция да строи 12 реактора през следващите 7 години не го притеснява, „ни най-малко”. Според него в последните години България почти не е изнасяла електроенергия за турския пазар, основният износ бил за Гърция, Сърбия и Македония. Министърът на икономиката енергетиката и туризма призна, че според заключението на консултанта HSBC в района на Балканския полуостров след 2020 година ще има търсене на електроенергия, но каза, че износът не бил самоцел. До същата година България няма да изпитва недостиг на електроенергия, прогнозира Делян Добрев.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови