Все още не е сигурно дали ще има коледни добавки за пенсионерите – това стана ясно от първата среща с медиите на новия социален министър Ивайло Калфин. Във Варна той призна, че ако няма резерви в Националния осигурителен институт, няма откъде да дойдат парите за празничния бонус.

Вицепремиерът обаче призова колегата си от кабинета Владислав Горанов да не прави категорични изявления, преди да са обсъдили заедно темата. „Аз не мисля да участвам в сценката, която често се разиграва в България - социалният министър е много добър и иска едни много хубави неща, пък финансовият министър е строг и не му ги позволява”, заяви Ивайло Калфин.

Вицепремиерът се ангажира да изгради цялостна социална система, а не както досега – „реформи с кръпки”. Приоритет ще е пенсионната реформа, за която обаче трябва широко съгласие. „Хората трябва да знаят за какво работят и кога ще се пенсионират”, подчерта министърът.

„Не отричам труда на всички, които са работили в тази система. За съжаление, социалната система в този момент се създава от малки решения, от малки стъпки в различни посоки, които, като бъдат направени, се закрепват за по-дълго време”, коментира Ивайло Калфин.

Той постави пенсионната реформа на второ място по важност след актуализацията на Бюджет 2014 и изготвянето на Закона за бюджета за следващата година. Според Ивайло Калфин пенсионната система трябва да е сигурна и дългосрочна с хоризонт поне 15-20 години, а хората трябва да знаят за какво работят, докога ще работят и какво ще получат. По думите му социалните системи като НОИ трябва да имат възможност дългосрочно да си плануват ресурсите.

Вторият по-траен ангажимент, който Ивайло Калфин посочи, е свързан с ефективността на огромните средства, които отиват за социална политика. С допълнителните 50 млн. лв., които Министерството на труда и социалната политика ще получи от актуализацията на Бюджет 2014, ще бъдат гарантирани плащанията в социалната сфера до края на годината.