За една година управление кабинетът „Орешарски” натрупа дългове от над 10 млрд. лв., предупреди Реформаторският блок, позовавайки се на анализ на своя икономически екип. От обединението призоваха президента Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата.

Разделяйки ги на работещите в държавата, всеки един е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв. за година или българинът задлъжнява с по една минимална работна заплата на месец, пресметна Мартин Димитров.

По думите му, в този дълг се включват 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половил милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

„Вървим към реален фалит и това е въпрос на националната сигурност”, заяви и Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите”.

В КСНС, според десните, трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти. Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, предлага обединението.

Според петте партии в състава му обаче планът не трябва да се изпълнява от кабинета „Орешарски”, а на правителство, избрано на предсрочни избори, които да бъдат още през октомври.

„С тази „дупка" от над 10 млрд. лв. неминуемо се върви към избори, но, ако бъдат отложени през 2015 г., фалитът ще бъде пълен”, подчерта Мартин Димитров.

Икономистът Георги Ганев изреди няколко причини за натрупаната задлъжнялост, като постави акцент върху „кражби и прахосничество”. Като примери той изтъкна инвестиционната програма от 500 млн. лв., разпределени по общини, с близки до властта кметове, но без видим ефект.

Друг пример е проектът за газопровода „Южен поток". „600 млн. евро вече са влезли там от страна на БЕХ, някой строи, България плаща скъпо. Енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, прехвърляне на активите към „стратегически приятели на управляващите от чужбина, с други думи да бъде енергетиката подарена на Кремъл", коментира икономистът.

В тази връзка икономистите на Реформаторския блок прогнозираха, че в бъдеще няма да има почти никаква възможност за растеж на заплатите, тенденциите са за загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на ток и парно, на цени, такси, както и неминуемо увеличаване на лихвите за домакинствата по кредити.