Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски” в четвъртък, часове след подаването й. 180 депутати гласуваха „за”, 8 бяха „против”, 8 се въздържаха.

„Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел”, каза Пламен Орешарски.

Последното му слово като премиер бе акомпанирано от шеговитите забележки на председателя на 42-то НС и потенциален лидер на БСП Михаил Миков. Докато министър-председателят в оставка преповтаряше за пореден път постигнатото и цената на това да управлява правителство без подкрепа, Миков го прекъсваше и отправяше възпитателни реплики към фоторепортери и депутати в залата.

Малко по-късно, вече като бивш премиер, Орешарски застана пред репортерите в парламента. Споделяйки, че вече си е отдъхнал, той определи управлението си като преходно и изрази надежда следващото редовно да бъде по-стабилно.

Той каза още, че сто процента от решенията на МС са взети колективно. Имало е и такива под влияние на парламентарни групи. но не е чувствал натиск. Орешарски добави, че винаги е имал последователна позиция за отстояване на експертни решения и не познава друга република, в която премиерът да бъде напълно самостоятелен.

Попитан за кой ли път дали ще отговори чие е назначението "Пеевски", бившият премиер отвърна с широка усмивка: "Рано е още".

По въпроса с кризата в КТБ, той заяви, че не е в неговите функции да се справя с нея и това е работа на БНБ, която кабинетът му е подпомагал за намирането на изход.

Орешарски каза още, че е поканен на конгреса на БСП, но има време дотогава.

При президента

След като оставката беше гласувана, политическите събития се прехвърлиха в президентството, където политическите лидери са поканени на консултации. На тях трябва да бъдат договорени сроковете за преминаване на конституционната процедура с връчването на мандат за управление на първите две политически сили и една по избор на държавния глава.

Миналата година през май процедурата отне по-малко от седмица. Сега има възможност да е още по-кратка предвид декларирания от партиите отказ да се възползват от мандата за управление в рамките на този парламент.

От президентската администрация пазят пълна конфиденциалност около имената в бъдещия служебен кабинет, който трябва да бъде назначен от президента Росен Плевнелиев.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство