Народното събрание очаквано отхвърли поредния вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - за провал в областта на фискалната политика. „За” бутането на кабинета гласуваха 109 народни представители, „против” – 114 , а един се въздържа - от Коалиция за България.

Премиерът Пламен Орешарски не изневери на лаконичния си стил: „Този пети вот на вот недоверие показва традиция на опозицията - да атакуват с вотове политики, които точно опозицията се провали най-видно в предходния управленски подход”.

При влизане на премиера и министрите в пленарна зала, от ГЕРБ скандираха „оставка”. Депутатите от БСП и ДПС пък аплодираха представителите на правителството.

„Държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа, а евроатлантическите ни партньори са загубили доверието в страната ни”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.

За първи път обаче депутат от Коалиция за България гласува „въздържал се” и не подкрепи категорично правителството. Това направи народният представител от гражданската квота Мартин Захариев: „Защото само преди 48 часа чух друго послание, че искаме спешни избори. Изпадаме в политическа безтегловност, БСП изпада в опозиция на самата себе си”.

Срещу правителството на Орешарски този път гласуваха и депутатите на "Атака". „Това е България днес - колониална държава, управлявана от три посолства! Срам и Позор!”, заяви лидерът на националистите Волен Сидеров.

Непосредствено след отхвърлянето на вота на недоверие, част от народните представители на Бойко Борисов напуснаха залата. На трибуната пък се качи лидерът на левицата Сергей Станишев. Той отново подчерта, че ГЕРБ „няма моралното право” да изобщо да искат вот на недоверие към кабинета точно по финансовата политика в държавата.

Станишев направи и лично признание, провокирано от темата „Хохегер” (международния лобистки скандал, в който е замесена и съпругата му Моника): „Няма съпруга на политик, която да е толкова атакувана като моята. Искам пред цяла България да кажа на съпругата ми, че я обичам и че може да разчита на моята подкрепа”.

Оставка? След вторник.

Кога ще подаде оставка кабинета ще решат политическите сили при президента във вторник, заяви Мая Манолова. Тя израззи мнение, че правителството ще се задържи още два месеца на власт.

Според премиера, обаче, това трябва да реши парламентът: „Прекратяване на мандати в парламентарната република е въпрос на народното събрание, особено в позицията, в която сме сега и премиерът няма парламентарна група и политическа сила”.

Ами бюджета?

Основен въпрос около предсрочните избори и новото правителство е кой ще приеме бюджета за 2015 г. - това не може да се направи от служебно правителство.

"Бюджетът си тече в средносрочната тригодишната бюджетна прогноза, така че на практика и в момента си има най-обща рамка бюджет. Следващото правителство ще може да го промени в рамките на политиките които предвижда", успокои финансовият министър Петър Чобанов.
 

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство