Част от съдиите са ангажирани с определени бизнес групировки и адвокатски кантори и са го превърнали не в правораздаване, а в правокупуване и правопродаване. Това обяви в „Лице в лице” лидерът на РЗС Яне Янев по повод дело за клевета срещу него, което загуби.

Янев е осъден за това, че е оклеветил Румен Овчаров с думите: „Румен Овчаров е част от организирана престъпна група. Част. Това е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода”.

Председателят на съдебния състав от СРС съдия Цепова е обявила присъдата на 19 септември 2014 г. На 17 април 2015 година Софийски градски съд е потвърдил изцяло присъдата.

Съдът освободил Янев от наказателна отговорност и му наложил административно наказание – глоба в размер на 1500 лева, уважил и гражданския иск в размер на 10 000 лева, осъдил Янев да заплати и разноските на Овчаров по делото. Софийският градски съд потвърди изцяло решението като го осъди да заплати още 1200 лева разноски на Овчаров пред въззивната инстанция.

„Едни адвокати ме чакаха днес през Министерски съвет, за да ми запорират заплатата”, обяви Янев, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов. Той изрази недоумението си как от съда са се задвижили толкова бързо, а не смеят да се произнесат по „мегадела” за стотици милиарди, които са били източени от държавата от „енергийната мафия”.

По думите му обаче мотивите на съда са подменени и са писани в адвокатска кантора, а не в Съдебната палата, а подписът под тях не е истински.

„Корупцията остава най-тежкия проблем заради нереформираната съдебна система – има магистрати, които действат поръчково и когато им е, поръчано действат като изтребител”, заяви той и допълни, че скандалът с скандалът с делото срещу него е много по-голям от този с Румяна Ченалова.

Според него присъдата срещу него показва, че по-силна от държавата е енергийната мафия и този проблем няма как да не отиде в европейските институции.

Вижте целия разговор във видеото: