Изтече срокът за регистрацията на партиите за изборите на 12 май. Общо 71 политически формации подадоха документи за регистрация - от тях вече официално регистрирани са 4. Това са партии, чиито подписки вече са проверени от служба ГРАО и върнати като валидни в Централната избирателна комисия.

За всички останали партии, подали документи, ЦИК взима принципно решение за регистрация и може да я прекрати, ако проверката на служба ГРАО покаже, че подписката не отговаря на изискванията. Проверките трябва да приключат до 30 март.

В същото време в ЦИК продължава регистрацията на коалициите. Крайният срок за това е 1 април, а до 6-и трябва да се регистрират и кандидатските листи.

Днес изтече и срокът за назначаването на районните избирателни комисии. Тяхното сформиране обаче се превърна в проблем. Партиите не можаха да се разберат за ръководствата на районните комисии. Така това решение остава в ръцете на ЦИК.

„Гаранция на това е, че гласуването се извършва от 2/3 мнозинство и то от предложенията на местните ръководства пред областния управител”, заяви Бисер Троянов - говорител на ЦИК.

От 31 районни комисии обаче с консенсус след консултации при областните управители са определени едва 6. Така може да се стигне до спиране на часовника до определянето на всички комисии, признаха от ЦИК.

В районните комисии в цялата страна има 93 ръководни места, които партиите трябва да си разпределят на квотен принцип спрямо парламентарното си представителство.

„Не би могло да се извърши предварително разпределение на тези 93 места, тъй като не е законово изискване. Като ръководство трябва да са лица, които искат и желаят да работят. Не може да ги разпределим без да се интересуваме от качествата на лицата и направените предложения, които утвърждаваме, а не само математически сметки”, разясни още Троянов.

Проблемът идва от това, че една от политическите сили съобразно парламентарното представителство получава 51 места. Така при 31 комисии на много места би трябвало да има по два ръководни поста. Законът обаче забранява председателят и секретарят на комисията да са от една и съща политическа сила. Така въпросът трябва да бъде решен от ЦИК и навсякъде се подхожда индивидуално.

ЦИК определи и тавана за средствата по предизборните кампании - 4 милиона лева за партиите, за инициативните комитети - 200 хиляди лева. Отчет за изразходваните в кампанията средства ще се подава до 30 дни от деня на изборите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС