Кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски дойде на кратка среща на "Дондуков" 2, за да представи пред президента Росен Плевнелиев изпълнението на проучвателния мандат за сформиране на правителство. Срещата започна малко след 9 ч. Президентът получи списък с имената на бъдещите министри, както и структурата на новия кабинет.

"Проучвателният мандат е приключил успешно и подписах указ, с който предлагам Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото редовно заседание." Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след протеклата по-малко от 30 минути среща с Орешарски и Сергей Станишев.

Иван Данов ще замени арх. Калин Тихолов начело на новото министерство на информационното проектиране, обяви Орешарски на влизане в Президентството. Рано тази сутрин Тихолов обяви, че се оттегля заради изнесената в медиите информация за обвързаността му със скандала "Дюнигейт". По думите на Орешарски Иван Данов има сериозна академична биография в УАСГ, както и практичеки опит.

Иван Данов
Проф. д-р архитект Иван Данов е преподавател в УАСГ. Според академичната справка, публикувана на страницата на университета, Иван Данов е професор, ръководител на катедра "жилищни сгради". Владее английски, немски, френски и руски език.

Кандидат-премиерът Орешарски декларира, че не се съмнява в качествата на Тихолов, но обещественият натиск го накарал да помоли архитекта да се оттегли. Орешарски добави, че проф. Иван Данов има "същия професионален профил" като Тихолов.

Номинираният за премиер каза, че за няколко дни, когато коментирал позициите в бъдещия кабинет предимно с експерти и нямал достъп до всякакъв вид информация, така че да прецени за кои от експертите обществената реакция няма да бъде най-добрата. Не стана ясно как така обещствената реакция не е стигнала до очите и ушите на Орешарски, при положението, че медиите и социалните мрежи реагираха светкавично след обявяването на кандидатурата на Тихолов, за което не му е неободим по-специален достъп до информация.

Кандидатът на левицата за премиер е подбрал 16 министри. За първи вицепремиер и министър на правосъдието е избрана Зинаида Златанова. Тя ръководеше представителството на Европейската комисия в България. В отбора на Орешарски е запазено едно вакантно място за икономически вицепремиер. Вероятно това ще е Меглена Плугчиева.

„Предлагаме ново министерство, което се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове”. С тези думи започна представянето на кабинета си Пламен Орешарски на „Дондуков” 2.

„Проведох много интензивни разговори с експерти, които бях набелязал и по-рано в представите си за съответни позиции и как могат да се впишат в цялостна структура на Министерски съвет. На по-ранни етапи си представях малко повече промени в структурата на МС. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не - със структурни размествания”, обясни Орешарски.

„Предлагам Министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, и ще отделим само туризма като агенция”, каза той.

Друго изменение е Министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта, смята Орешарски, който предлага за шеф на ведомството Марияна Георгиева. Тя е специалист по синтаксис.

Кабинетът на Орешарски ще бъде гласуван в парламента в сряда. На въпрос дали ще бъде приет съставът му, Орешарски днес отговори: 100-процентова сигурност няма за нищо на този свят. След срещата с Плевнелиев евентуалният министър председател каза, че се е ръководил професионалната експертиза при избора на министри. Макар да обеща експертен кабинет, Орешарски вчера представи проект, включващ предимно апаратчици.

"Конституцията не ми позволява да правя оценка на предложения кабинет", лаконичен бе Плевнелиев, който пожела летящ старт на бъдещия кабинет. „Приветствам стремежа на г-н Орешарски да постигне широка основа за консенсус, каза Плевнелиев”, добави държавният глава.

Думата взе и лидерът на БСП Сергей Станишев, който подчерта, че новите министри са "силни професионалисти". Традиционно той разкритикува кабинета на ГЕРБ, че е имал силов вицепремиер в лицето на Цветан Цветанов. "МВР беше силно партизирано, а това не трябва да се допуска.
МВРтрябва да бъде стожер на държавността", каза Станишев.

Докато държавните мъже се съвещаваха, пред Президентството рано сутринта се събраха около 20 души, които настояваха за касиране на изборите.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа