Историята на ДПС върви успоредно с хронологията на Прехода. Движението за права и свободи е учредено през зимата на 1990 година във Варна, в апартамент в жилищен блок от 33-ма представители от различните региони на България.

Сред тях е и наскоро освободеният от затвора Ахмед Доган. Партията се смята за продължител на така нареченото "Турско националноосвободително движение", създадено нелегално през 1985 година, като съпротива срещу асимилацията на мюсюлманите и възродителния процес.

Снимка: bTV

Първи председател на партията е Ахмед Доган.  През следващите 23 години лидерският пост е негов. Определян като вечния балансьор и един от най-влиятелните български политици, Ахмед Доган е депутат е във Великото народно събрание и в пет поредни обикновени народни събрания.

Появява се рядко в пленарна зала. Още по оскъдни са медийните му изяви, които се анализират дълбоко и дълго. Участието на Доган и партията му в политическия живот на страната винаги е тактическо и с резултат -  пример за това е участието на партията му в коалиционно управление заедно с НДСВ, но с мандата на ДПС.

Снимка: bTV

В годините на активното участие на Ахмед Доган на политическата сцена стана ясно, че е бил агент на Държавна сигурност. В навечерието на парламентарните избори през 2005 та година Ахмед Доган обяснява, че партията му се финансира от обръчи от фирми.

Снимка: bTV

Четири години по-късно отново като лидер на коалиционно управляваща партия по време на митинг в село Кочан Доган изрича думи, които имат дълъг отзвук: „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата”.

Снимка: bTV

Друг скандален момент е консултантската дейност на Доган по проекта Цанков Камък - мегапроект на кабинета „Станишев”, в който лидерът на ДПС е мениджър на проучванията. За това менажиране получава над един милион лева. 

Снимка: bTV

Преломен момент както за ДПС така и за председателя на партията е конгреса на 19 януари 2013 година. В зала 3 на НДК 23-годишният Октай Енимехмедов атакува Доган с газов пистолет, докато председателят на партията изнася реч.

След паниката и прекъсването на конгреса речта на Доган е продължена от Филиз Хюсменова. Става ясно, че Доган се оттегля от лидерския пост на ДПС, а негов наследник е Лютви Местан. Става ясно, че Доган ще носи названието почетен председател.

Снимка: bTV

Невредим след атентата Доган потъва в мистериозна мъгла. Под прожекторите е Местан. До зимата на 2015 година.

По време на традиционното предновогодишно събиране в Сараите на Доган почетния председател на ДПС изнася реч, в която остро критикува Местан предимно за декларацията му за свалянето на руския самолет от турските военновъздушни сили.

След тази реч Местан прекарва денонощие в турското посолство в София. Появява се информацията, че Ахмед Доган и соченият за негов най-близък Делян Пеевски имат забрана за влизане в Турция. Местан вече не председател на ДПС. Скорострелно създава своя партия - ДОСТ.

Къде е Доган? След речта му, която размества сериозно политическите пластове почетният председател на ДПС отново е в дълбока сянка.

„Той дърпа всички конци, без него никое що-годе голямо решение не се взема в ДПС”, категоричен е Димитър Луджев.

Три години след конгреса, приключил с пистолет, в същата зала три на НДК ДПС  ще избере нов лидер. А каквото и да е посланието на почетния Доган, анализът ще бъде дълъг.