В интернет беше разпространено скандално изказване на Ахмед Доган пред избиратели. Лидерът на ДПС обяснява на хората каква е ролята му в политиката и управлението на България.

"Вижте господа, депутатите нямат власт. Нямат власт. Тяхната власт е законодателна. Те създават закони. И трябва да си много отворен, да имаш съвсем други позиции, позициониране, да речем, чрез министри и други неформални контакти, за да може един депутат да се превърне в инструмент на властта и да решава конкретните проблеми.

Как депутатът ще реши проблема ви за проекти и тяхното инвестиране?! Не е възможно. Властта е в моите ръце, това искам да разберете. В мене е концентрирана властта, не е във вашите депутати. Искам да го знаете това! Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с това", заяви Доган.

Изявлението на Доган пред неговия електорат, сякаш не беше интересно на депутатите от 40-ото Народно събрание. Те предпочетоха да се придържат към установения дневен ред и да участват в последното тържествено заседание на този парламент.

В кулоарите имаше само недомлъвки. Депутатите също така си разказваха виц, че Ахмед Доган все пак е дошъл сутринта в Народното събрание, за да участва за последен път в председателския съвет на парламента. Това разбира се не се случи.

Лидерът на ДПС, по принцип, рядко се появява в Парламента, защото винаги е твърдял, че има други задължения пред обществото, а не да заседава в пленарна зала. 

Все пак една част от изказванията засегнаха думите на Доган.

"Не крия, че съм загрижен от реваншизма, призивите и политическите действия за връщане назад към противопоставяне. Към отречени политики на безогледна приватизация и разпродаване на държавата. Към саморазправите с политическите опоненти по площадите. Защото в тези трудни времена, за да премине успешно през кризата, България има нужда от единение, а не от противопоставяне и обиди", заяви Сергей Станишев.   

"Това Народно събрание и правителство произведоха Доган. Цитирам кой е той: "Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата".Той ви посочва решението на всичките ви проблеми, дами и господа от Българската социалистическа партия.

Цитирам, ето как: ""И когато ние искаме, село Кочан, община Сатовча и ако ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава, че искаме по-сериозно позициониране в парламента и от там в централната власт", коментира Иван Костов.

"ДПС е мерилото на което всички се мерим. Нашият модел трябва да бъде европейски", заяви Иван Колчаков. 

Попитахме президента Георги Първанов как би коментирал думите на Ахмед Доган. Той отговори, че все още не се е запознал с казаното от него.     
 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето