Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси взе единодушно решение да започне проверка на Ахмед Доган. Има ли лидерът на ДПС конфликт на интереси заради консултантската си дейност, срещу която е получил хонорар от един милион и половина лева, обобщава Теодора Енчева:

Трябва да се отбележи, че от заседанието отсъстваше представителят на ДПС Камен Костадинов, но това обстоятелство не промени крайния резултат - разследване ще има и въпросите които ще повдигне комисията са намира ли се в нарушение на Закона за конфликт на интереси лидерът на ДПС или е извършил престъпление.

Днес стана ясно, че веднага след парламентарната ваканция ще бъде изискан договорът на Ахмед Доган като консултант по 4 проекта за изграждането на язовири и каскади. Според публикации в пресата Доган е консултирал проекта за хидровъзел „Цанков камък".

„В случая имаме предположение, че има финансов частен интерес. Ние трябва да изясним дали възложителят по този договор е получил някакви други плащания, дали е получил обществена поръчка от държавата, дали има връзка между тези събития и въпросния договор. Разбира се, би могло да става въпрос и за нещо друго, различно от конфликт на интереси. Би могло да става въпрос за престъпление. Хипотезите са няколко. На този етап това не е наша работа, докато не сме си изяснили фактологията. Ако в рамките на нашите проучвания или разучаването на документите стигнем до такива изводи, че става въпрос за търговия с власт, каквато е едната хипотеза, или става въпрос за пране на пари, това е съвсем друг въпрос”, коментира председателят на комисията за борба с корупцията Димо Гяуров. (Видео с изказването на Гяуров след заседанието на комисията -  вижте тук)


Предстои комисията да разгледа всички документи, в това число и документите от архива на 40-я парламент, които бяха събрани за проверката за имотите на Ахмед Доган. Ще бъде разпитан и шефът на дружеството „Минстрой” Николай Вълканов, който се смята за един от най-приближените бизнесмени до Доган- знаете Минстрой участва в строежа на Цанков камък, има данни и че част от имотите на Доган се водят на името на тази фирма. Вълканов е длъжен да се яви пред комисията, докато за Ахмед Доган това не е задължително - той може да даде и писмени обяснения.

Още за проверката  -  вижте тук