„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим последици. Трябва да има национално отговорно поведение”.

В „Тази сутрин” във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази мнение, създало усещане за „положението е такова”, в пореден разговор за бежанската криза в България, по която комуникацията между отговорните институции е дълбоко пропукана, разминаването на мнения – силно осезаемо, а „замерянето с кал” – интензивно.

Вицепремиерът коментира още: „Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме хора под открито небе, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”.

Обяснението му дойде като последствие от призива му в понеделник стенограмата му от 5 февруари от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да стане обществено достояние, за да се види каква е била оценката на държавата по въпроса по това време. Йовчев апелира за това, след като президентът Росен Плевнелиев разкритикува условията за настаняване на бежанци и обяви, че има план за тях и той трябва да се спазва. Според вътрешния министър обаче ситуацията е силна динамична и няма как стари мерки да дадат резултат сега.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем повече да се делим на Монтеки и Капулети (враждуващите фамилии от "Ромео и Жулиета“ на Шекспир – бел. ред.). Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев. Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговия световен отзвук няма как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът и допълни: „Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

 

По въпроса с реакцията на Турция, вътрешният министър обясни, че трябва да се подпише споразумение за реадмисия между ЕС и южната ни съседка, за да се гарантира връщането на нелегалните емигранти. „Поставено е на дневен ред, процесът обаче е сложен, тъй като Турция го обвързва с облекчаване на визовия режим”, обясни той.

На въпрос колко души са върнати от България, Цветлин Йовчев заяви, че може да предостави статистика, но не в момента и премина в обяснение на процедурите, които се задвижат по предоставяне или не на бежански или хуманитарен статут за търсещите закрила.

След като вчера обяви, че държавата вече има разрешение да организира места за настаняване от закрит вид по нова директива на Европейската комисия, вицепремиерът коментира, че в тях няма да попадат семейства с малки деца. Те ще са предвидени за хора, за които не може да бъде проверено дали има основания за статут, дали са риск за страната, грубо нарушават обществения ред и имат хулигански прояви. В момента работна група, пред която са поставени кратки срокове, трябва да разработи нормативните промени и да създаде обективни критерии. Йовчев обясни мярката като грижа за сигурността на българските граждани.

Той преповтори думите на заместника си Васил Маринов от преди седмица, който каза, че е съкратена процедурата по издаване на статут. По думите му се работи в посока изравняване на потока на влизащи и излизащи от страната, но това не е решение, тъй като голяма част от бежанците не разполагат със средства. Дори и да излязат от центровете за настаняване, ако имат получат статут, те получават и всички права на български гражданин, без това да гласуват, което товари социалната система, но не ги интегрира.

Министърът потвърди, че ще бъде изградена временна ограда в най-тежкия участък по границата край Елхово, където релефът не позволява наблюдение. Според него тази мярка ще пренасочи желаещите да влязат в България – ще намали потока, но няма да го спре.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас