Един интелигент не може да стане добър политик, защото изпитва съмненията на шекспировия герой Хамлет – дали нещо е правилно за всички, сподели историкът и депутат в няколко състава на Народното събрание проф. Андрей Пантев в предаването „Тази събота” по bTV.

Според професора, българските политици се държат така, както очакват от тях избирателите. След като цитира ирландска поговорка „Аз съм техен лидер, трябва да ги следвам!”, той посочи метафорично: „Не всички фолкпевици са мечтали да им се вижда пъпът, но това се харчи. Много от тях сигурно го правят с неохота.”

„Електоратът харесва да говориш на диалект като признак на мъжество и близост, да си караш сам колата. Трябва да се съобразяваш,” допълни Андрей Пантев и даде за пример български артисти, които могат да играят Хамлет, но се „правят на маймуни”, защото това се продава.

Според 74-годишния историк, влязъл в политиката на 63-годишна възраст, парламентът не е място за учене. „За да си политик, трябва да си и нещо друго, включително да имаш човечност,” отбеляза Пантев и посочи като добри исторически примери Стефан Стамболов, Любен Каравелов, Андрей Ляпчев.

Коментарът на проф. Пантев за състава на 42-то Народно събрание бе, че то е пълно с фалшиво мъжкарство. „В парламента няма истински злодеи, и тарикати няма, но и рицарите са малко,” каза той и допълни картината с още един образ – на „шушумигите”, които били облечени в търсенето на компромис.

„Няма да залея с ирония тези хора, към които съм принадлежал, получил съм уважението за цвета на косите си, никой не ме е държал там на сила,” отбеляза все пак професорът.

Той определи лидера на ДПС Лютви Местан като добър оратор, а председателя на ГЕРБ Бойко Борисов – като пробивен.

Всеки политолог, който разбира от Достоевски и газови тръби, може да обясни какво става в парламента.

„Оценявам Пламен Орешарски много високо като мой събеседник по време на почивките. Той има равновесен тон – най-липсващият артикул на нашата политическа класа. Той не ругае, най-много да каже думата за седянката или да се усмихне иронично,” коментира Андрей Пантев предложения от БСП за премиер на България, който има задачата да състави правителство до идния вторник.

По думите на историка обаче, във всяка парламентарна група трябва да има поне по едно изключение – някой политик, който да се съмнява и който „да каже нещо умно за 24 май”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа