Нов запис от разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова излезе в деня на изслушването им пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

Своеобразна очна ставка съдебните чиновници така и не направиха, защото Янева не се яви.

От новия запис (ЧУЙТЕ ГО ТУК) става ясно, че бившата шефка на софийския градски съд Владимира Янева е имала контакт и с крупен бизнесмен.

Какво стана днес?

Официално какво се случи днес и до къде стигнаха от етичната комисия в разследването - не стана ясно. Нито един от тримата членове на ВСС, замесени в този скандал не слезе да обясни.

Нещо повече - чиновниците оставиха журналистите на тротоара и според обяснението на охраната - само за днес е издадена заповед, че се забраняват снимките и интервютата във фоайето на сградата.

Иначе от поканените на изслушването днес дойдоха единствено адвокат Иван Тодоров и вече отстранената като съдия Румяна Ченалова.

За един „Рубин” повече

Мъж: Взел е Рубин. Фабриката за стъкло:

„Владимира Янева”: Знам, че го е взел. Той ми каза, да.

Мъж: Така че вече си е изчистил сметките.

„Владимира Янева”: Обаче, казва: той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, и аз не мога да посреднича, съжалявам".

Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после за нещо и да говоря, ма ти, каза: трябва 'си говориш".

„Румяна Ченалова”: Ми ти що не отидеш да си говориш?

„Владимира Янева”: Ми щот' не искам.

От тези 28 секунди става ясно, че Владимира Янева е говорила за ситуацията с „опраскването” й с крупен бизнесмен, който вече е купил фабриката за стъкло от банкера Цветан Василев. Той обаче отказал ходатайство по въпроса.

Владимира Янева не дойде на организираната във Висшия съдебен съвет очна ставка. Според адвоката на Янева съветът няма право на очни ставки и донесе обясненията й в писмен вид.

Бившата й подчинена Румяна Ченалова каза след изслушването, че според нея, Янева не е искала да се среща с премиера заради делото срещу Цветан Цветанов: „Тя по принцип ми е разказвала за това, което се опитва да направи, за да овладее възможността да й бъде образувано дисциплинарно и наказателно производство. След това като започнаха първите медийни информации за "Червеи" и тя от тогава почна тези срещи с главния прокурор и членове на ВСС”

Ченалова е получила нова призовка. В сряда тя ще се яви в столичното следствие. Възможностите са две - разследването на записите, или за твърденията й за предлагани пари от Янева.

След изслушването адвокат Иван Тодоров обясни, че не познава Ченалова и е повече от ясно, че неговият глас не е на записите.

Тайно е бил изслушан днес и шефът на Върховния административен съд Георги Колев – това беше пропуснато в прессъобщението на съвета.