Истински се надявам това да е краят на 42-рото Народното събрание и тази агония в държавата да престане. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след втория пореден провал на пленарно заседание.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също посочи, че не трябва да се допуска мандатът на правителството да бъде продължаван с „тактически ходове”.

Бившите управляващи не се регистрираха и така кворумът не беше събран. БСП поиска нов кръг консултации, за да намерят партиите общ език и да падне бойкота. Политическите сили така и не се разбаха как точно да се прекрои бюджета, нито как ще се излезе от кризата в здравеопазването и как ще се спасява КТБ.

Рискът най-общо казано е блокриане на цялата държава. Има огромен дефицит в парите за здравеопазване - за болници и лекарства. Отделно, актуализацията на бюджета изглежда неизбежна и заради КТБ, със или без специален закон.

Появи се и нов вариант на извънредните текстове. Този път се предвижда изплащане на гарантираните влогове за месец, а на големите за половин година след данъчна проверка.

Ако пък се окаже, че дупката е прекалено голяма се минава на вариант одържавяване на "Креди Агрикол" срещу милиард и половина от Фонда за гарантиране на влоговете и 2 милиарда от държавни ценни книжа.

Към момента проектът не е внесен официално в парламента.

Дори да се стигне до фалит на банката и изплащане само на депозитите до 100 хиляди евро, парите във фонда за гарантиране на влоговете няма да са достатъчни - милиард и половина не достигат в този вариант.

Неофициално се обсъжда актуализация, която да позволи трансфери към общините с блокирани в КТБ сметки, както и към държавните предприятия, чиито пари в трезора са около 240 млн. лева.

Без актуализация служебният кабинет най-вероятно ще трябва да стои с " вързани ръце", докато икономиката спира.

ДПС били най-адекватни

Борисов напомни, че от няколко месеца от ГЕРБ твърдят, че трябва актуализация, а управляващите са предпочели да приемат Закона за Сметната палата и Закона за МВР. Бившият премиер коментира, че с готовността си да подкрепи актуализация на бюджета Лютви Местан е показал, че „за съжаление, ДПС се държат в момента най-отговорно”.

"Те искат в последните дни да решат всички проблеми, които правителството създаде през годините. Безотговорно е това поведение от тяхна страна", заяви Борисов (кабинетът „Орешарски” е на едва година, но през последните близо 2 месеца практически няма парламентарно мнозинство зад себе си заради търканията между БСП и ДПС – б.р.).

Попитан дали ще участва в консултации с БСП в понеделник, Борисов обясни, че досега е участвал във всички консултации, а от БСП винаги са идвали различни хора и припомни, че на едните е отишъл Сергей Станишев, а на следващите – Атанас Мерджанов и Румен Гечев.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че не знае с кого трябва да разговаря и тъй като всички са кандидати за постове, не знае кой ще участва по време на консултациите.

Ами ако ГЕРБ са познали дефицита?

Отново в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, заяви, че „краят на кабинета „Орешарски” е настъпил”.

„Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и едва ли не се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета "Орешарски", коментира той. Неговата позиция преди няколко седмици беше, че ДПС няма да подкрепи друг премиер в рамките на настоящия парламент.

В рамките на деня, от движението обявиха, че ще се явят самостоятелно на предсрочните избори.

Запитан дали общува нормално с лидера на БСП Сергей Станишев в последните седмици Местан поиска от медиите да посочат поне едно основание, което ДПС да са дали, за да има каквото и да било напрежение в отношенията между БСП и ДПС.

"Насреща, обаче, чувам през ден оценки като "два пъти сгрешихме с ДПС, няма да има трета грешка", които идват от висши представители на БСП", съжали Местан.
Лютви Местан посочи, че партията се придържа към договореното при президента, участва в консултациите и е дала съгласието си в дневния ред влизат само консенсусни теми.

"На категорична позиция сме, че трябва да се приеме Закон за актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет. Отворени сме за разговори за конкретните параметри на актуализацията, в това число и за дефицита", обяви Местан и добави, че в актуализацията трябва да бъде отразено реалното състояние на дефицита и ако той наистина е 7%, както твърдят от ГЕРБ, трябва да бъде записан такъв, но ако не е - няма причина да се записва по-висок дефицит.

„По-добре е по-трудно да стигнем до съгласие чрез преговори, но да не се отклоняваме от постигнати споразумения, защото така наистина ще девалвираме окончателно доверието в политическата система”, заяви Местан.

Банките няма да са цензори

Лидерът на ДПС коментира и поправките в Наказателния кодекс, които се отнасят за разпространението на невярна информация, която би могла да доведе до смут в банковата система.

"Няма съмнение, че изначалната редакция на законопроекта, предложен от БНБ, събуди основателна тревога - законопроектът борави с понятия, които трудно биха могли да получат правна дефиниция", призна Местан и подчерта, че поради тази причина той се е ангажирал пред медиите, че окончателната редакция на текстовете ще снеме всички съмнения за нарушаване правото на информираност на българските граждани и съмненията, че законът би въвел цензура.

"Вече имаме такава редакция на текстовете, която снема съмнения", обяви Местан и съжали, че дебатите по текста, предложен на първо четене, не са били дебатите на практика върху окончателната редакция.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство